94 procent, så många av museiföremålen som var ute för den hugade spekulanten att välja mellan på nätauktionerna, blev sålda.
‒Intresset för nätauktionen var mycket stort. Vi hade 284 utrop och bara 17 utrop blev osålda, säger kommunens antikvarie tillika projektledare för auktionerna, Daniel Fjellström.
Därutöver rymmer varje utrop mer än ett objekt, räknat i totala föremål, cirka 500, som bytte ägare, är procentsatsen ännu större.
‒Vi hade som bekant visningar i Sundby de två sista dagarna, lördag och söndag. Det var ganska bra med besökare och jag tror det uppskattades att det fanns den möjligheten, säger Fjellström.
Det lyckade utfallet ger en rejäl inkomst för kommunen.
‒Efter provisioner och betalning för katalogiseringsarbete till Auktionsverket så fick kommunen in 276 688 kr. Betydligt mer än någon kunde tro, säger Daniel Fjellström.
Även hos Kultur- och fritidsnämndens 1:e vice ordförande, Göran Svärd (S), är det mungiporna uppåt.
‒Vi är väldigt nöjda, det har tagits emot väl och hela proceduren är över förväntan. Men vi är ändå positivt överraskade av nettoresultatet. Det var ett väldigt stort intresse mot slutet, sista dagen oerhört stort.
Pengarna kommer att komma väl till pass.
‒De går tillbaka till kulturnämnden och till Lars Anderstig i Teknikhuset, det är vi glada för, säger Svärd.
Prylarna som blev över kommer nu att förstöras.
‒I stort sett har vi bara sparat det som är ruttet och skadat, det är mycket lite kvar, säger Svärd som gläds att många ville bli sina egna kulturbärare.
‒Det ger positiva signaler och de saker som är värdefulla för ett kulturarv har tagits hand om. Det är det bästa som hänt genom det här beslutet, om vi inte tagit beslutet hade de legat kvar i förråd i allsköns tid och blivit förstörda. Detta är positivt för Strängnäsborna, säger Göran Svärd.