Byggandet i regionen östra Mellansverige, där Sörmland ingår, ökar mycket snabbt och är på den högsta nivån sedan 1990-talet. Det framgår av Nordeas konjunkturrapport Regionala utsikter.
Nordea menar att den branta uppgången i byggandet som noterats i alla län sedan 2015 ökar riskerna på bostadsmarknaden. Erfarenheterna från tidigare fastighetskrascher visar att de föregåtts av ett antal år med snabbt stigande bostadsinvesteringar.
Nästan alla kommuner vittnar om en tilltagande bostadsbrist, men enligt Nordea kan det inte uteslutas att kommuner överskattar sin egen betydelse och attraktivitet. Nordea refererar bland annat till en studie från Riksbanken som kommit fram till att det bara är i Stockholm som det råder bostadsbrist i bemärkelsen att befolkningen överstiger antalet bäddar. I alla andra regioner finns det alltså fler bäddar än människor.
‒Den förväntade befolkningsökningen kan inte likställas med ökad efterfrågan på bostäder, säger Andreas Wallström, chefsanalytiker på Nordea.
Enligt rapportförfattarna är det i stället den betalande efterfrågan som är avgörande.
‒När det är billigt att bo vill man bo större och bättre. Då kan det finnas en brist på större och bättre bostäder. Det kan ändras väldigt snabbt, säger Susanne Spector.
Enligt Nordea kommer den betalande efterfrågan på bostäder att minska om de finansiella villkoren försämras för hushållen, exempelvis genom att bostadsräntan stiger.
Tycker du att politikerna ska stimulera bostadsbyggandet ännu mer?
‒Nej, det tycker jag inte. Däremot kan man fundera på hur man kan bygga andra saker än i dag. Det finns en klar utmaning framöver med hur man ska hitta billiga bostäder åt till exempel unga som inte har något sparkapital. Där kan det vara motiverat att göra politiska satsningar. Men jag tycker det vore olyckligt med en generell stimulans till byggsektorn för att fortsätta bygga med den här typen av ensidigt fokus på dyra bostadsrätter, säger Susanne Spector.
Hon menar att bostadsmarknaden och arbetsmarknaden är de mest intressanta frågorna i regionen östra Mellansverige.
‒Södermanland är det län som har högst arbetslöshet i riket. Arbetslösheten bland lågutbildade är över 30 procent.
Arbetslösheten är betydligt högre bland lågutbildade än bland högutbildade. Det så kallade arbetslöshetsgapet i östra Mellansverige uppgår till 19 procentenheter och är därmed störst i Sverige.
Vad kan man göra för att minska gapet?
‒Det är framför allt strukturreformer. Det finns många saker som behövs. En positiv sak som man gör nu är att man minskar krånglet kring anställningsstöd, säger Susanne Spector.
‒Det görs en del satsningar på utbildning som kan vara kloka och bra. Sedan behöver man se över möjligheterna att anställda till lägre löner än vad som finns i dag för att kunna få in personer med riktigt låga kvalifikationer på arbetsmarknaden.
Enligt konjunkturrapporten är företagen i östra Mellansverige mycket optimistiska. Regionen väntas växa med i genomsnitt 2,7 procent per år under innevarande och nästa år. Tillväxten är nästan exakt lika stor som i riket som helhet.
Regionala Utsikter ges ut två gånger per år. Regionen östra Mellansverige omfattar Södermanlands, Uppsala, Västmanlands, Örebro och Östergötlands län.