1891 stod den första folkparken uppförd av arbetarrörelsen klar i Malmö.
– Folkparkerna blev en fristad för politiska möten, säger Niclas Strand i showgruppen Widén-Strand-Poppe som har Vingåkers Folkets park som hemmascen.
Under folkrörelsernas tid behövdes alltså samlingsplatser för möten och under 1900-talets första hälft byggdes folkparker över hela landet. Som mest fanns över 250 parker som också erbjöd högklassig underhållning.
– De blev många artisters skola, med utedass och allt, säger Niclas Strand.
– En gång i tiden var operetter jättestort i parkerna, säger Mia Poppe, vars pappa Nils, en av de stora i svensk teater- och filmhistoria, som liten stod och tittade på folkparksartister genom ett hål i planket.
Barbro "Lill-Babs" Svensson, Thor Modéen, Evert Taube, Siw Malmkvist – alla var de hemma på folkparksscenerna. Men också Frank Sinatra, Quincy Jones och Count Basie turnerade i parkerna, och på 70-talet kom dansbanden.
I dag är läget ett annat. Många parker finns ej mer, men på andra håll har lokalt engagemang hållit parkerna vid liv. Historien berättas med premiär på lördag i ord och toner i Vingåkers Folkets park, i showen "Länge leve folkparken". På scenen finns folkparkens alla attribut; björken, det röda planket, de kulörta lyktorna, och så artister som framför en kavalkad av låtar från näst intill ett sekel av folkparkshistoria. Johanna Widén, Thomas Widén, Niclas Strand och Mia Poppe spelar och sjunger allt från tidig schlager till rock´n´roll, 70-talets dansbandshits och Gyllene Tider-pop och bidrar samtidigt med en dos kunskap om parkernas historia.
– Vi försöker vara lite folkbildande i våra föreställningar, säger Niclas Strand.
Samtidigt är showen en kärlekshistoria mellan Helga Andersson och Stig Karlsson, en historia som tar sin början i en folkpark på 20-talet och som fortsätter hela vägen in i vår tid.
Vingåkers Folkets park i Vannala byggdes 1927 och stämmer väl in på parken i berättelsen. Till skillnad från många andra folkparker har Vingåker fått en framtid. Detta inte minst tack vare eldsjälarna med Heidi Lundberg i spetsen som har räddat parken. När de började ordna loppisar för långt mer än tio år sedan regnade det in både här och där i byggnaden, men tack vare ideella krafter, pengainsamlingar och så småningom bidrag till upprustning är det liv i parken.
– Det hade varit jämnat med marken, säger Heidi Lundberg själv om hur framtiden hade blivit utan allas insatser.
Vändpunkten och eldsjälarnas betydelse för folkparken är en del i showen.
– Arbetet som har gjorts är helt ovärderligt, säger Mia Poppe.