På nyårsafton 1968 utbröt en brand i det enda kvarvarande av de gamla trähusen runt Fristadstorget.
Det var den så kallade Björlinska fastigheten, en träfastighet med anor från 1700-talet, som eldhärjades.
Det blev en dramatisk brand. Ett brandbefäl betraktade det som en av de svåraste eldsvådorna på 25 år, mycket på grund av att släckningsarbetet skulle genomföras i 20-gradig kyla.
Händelsen beskrevs i Eskilstuna-Kuriren den 2 januari 1969, med rubriken "Branddramatik i centrum":
”Den så kallade Björlinska fastigheten vid Fristadstorget eldhärjades svårt på nyårsnatten. Vid 21.25 upptäcktes branden av närboende. Elden hade då trängt in i flera affärer i den gamla träbyggnaden. Först efter tre timmar hade brandmännen den under kontroll. Släckningsledaren betecknar branden som en av de besvärligaste han någonsin upplevt.”
”Flera gasledningar i en av de eldhärjade affärerna sprang läck och jourhavande personal från gasverket tillkallades. Men man kom åt huvudledningarna och gasen kunde stängas av.”
”I den starka kyla som rådde på nyårsafton frös brandstegarna. Detta tillsammans med fastighetens gamla byggstil med prång och trappor gjorde att släckningsarbetet ytterligare förvärrades.”
"Av de affärslokaler som inryms i Björlinska fastigheten drabbade Tobaks-Centrum värst. Troligen började branden där varefter den spreds dels mot Rademachergatan, dels mot Gottfarbs nybyggda fastighet.”
Utredningsarbetet om orsaken till branden kunde inte direkt fastslå någon brandorsak.
– "Vi kan i det närmaste med hundraprocentig säkerhet bortse från teorin om mordbrand, säger kriminalkommisarie Allan Pernling. Undersökningarna är synnerligen besvärliga inte minst på grund av kylan. Vi måste ånga upp allt."
Nu hör det till saken att hela den brandhärjade fastigheten skulle rivas snart ändå. Det var byggmästare Gunnar Graflund som ägde den gamla trälängan och affärerna skulle ha stängt till nyår 1968 för att lämna plats för ett nytt modernt hus, det hus som står där i dag. Men på grund av försenade byggtillstånd för nybygget hade de befintliga affärerna fått en tidsfrist på 14 dagar. Därefter skulle allt rivas. Nu blev det ett ovälkommet tidigareläggande av utflyttningen. De affärer som fanns i fastigheten vid tidpunkten för branden var Frigges guldsmedsaffär, Tobaks-Centrum, Brödcentralen, Frukt-City, Syster Toras och Falls tillfälliga försäljning av tvättmaskiner och kylskåp.
Den vakne och påpasslige fotografen på nyårsafton 1968 och dagarna efter, var den mångårige medarbetaren på Eskilstuna-Kuriren Bosse Dennemo.
– Jag kommer faktiskt inte ihåg så mycket från den dramatiska kvällen. Vad jag minns är att det var väldigt kallt och att jag bara hade lågskor på mig, berättar Bosse.