Den kritiserade byggnationen vid Sigurdsristningen i Sundbyholm har varit ett hett debattämne under året. Den var tänkt som en handikappramp och skulle göra hällristningen med tillgänglig. Därför byggdes två ramper, en stentrappa och stenmurar för en kostnad på drygt fyra miljoner kronor.
Efter den massiva kritiken analyserade arkitekter i slutet av maj området och kom fram till att byggnationen inte bidrar till att tillgängliggöra platsen. Den ska därför rivas. Däremot kommer den övre rampen bli kvar på platsen.
Men någon rivning har inte påbörjats.
– Den påbörjas närmaste veckan, eller veckorna. Vi tar hjälp av länsstyrelsen så det går rätt till, så vi inte gör något dubbelfel. Vi kommer att jobba skyndsamt, berättar kommundirektör Pär Eriksson.
Just nu arbetar arktitektföretaget White och företaget Hinderfri design på hur nya byggnationen ska se ut, det kommer finnas tre förslag.
– Det ska vara snyggt och alla ska känna att det är värdigt. Om jag skulle gissa blir det nog augusti-september innan vi har förslagen, säger Pär Eriksson.
Förutom arbetet med att ta fram en ny ramp till Sigurdsristningen har kommunen planer på att renovera parkeringen vid sevärdheten.
– Det kommer bli en diskussion om vi ska rusta upp parkeringsplatsen och göra den lite mer modern. Det kostar 500 000 kronor för projektering, då ingår de tre förslagen och en projektplan för parkeringen, förklarar Pär Eriksson.
Vad det nya bygget kommer att kosta totalt är i nuläget svårt att säga, liksom när turister åter kan ta sig uppför rampen.
Åsa Rönnholm på turistbyrån i Eskilstuna berättar att Sigurdsristningen är ett stort besöksmål för kommunen.
– Vi hade helst sett att det var klart till säsongen. Nu får vi i stället informera om hur det ser ut där ute och samtidigt berätta att det faktiskt går att komma åt Sigurdsristningen ändå.
På platsen finns stängsel som hänger ut från rampen, det är tydligt att arbetet ligger nere. Besökare avråds från att använda trappan och rampen.
– Jag var själv ute för några dagar sen. Jag såg stängslet och det känns inte bra, säger Pär Eriksson.
Något hinder för att riva byggnationen finns inte, polisen har redan dokumenterat byggnationen med bilder eftersom det pågår en utredning om misstänkt fornminnesbrott.
– Det har varit en del kontakter med kommunen. Men jag kan inte gå in på mer med tanke på förundersökningssekretessen, säger åklagare Henrik Olin.
Är någon person misstänkt för brott?
– Nej, ingen person är misstänkt för brott.
Vad kommer hända den närmaste tiden med polisutredningen?
– Polisens organisation är ganska begränsad på sommaren, det är svårt att ge någon prognos för när det kommer att hända något.
Kommundirektör Pär Eriksson tar polisutredningen på allvar, men är samtidigt inte oroad.
– Min erfarenhet säger att det är svårt hitta uppsåt till brottet, men de får återkomma.
Vad tycker du själv om bygget vid Sigurdsristningen?
– Ambitionen att göra det mer tillgängligt är bra. Men det blev inte bra, jag delar kritiken som många haft, det harmonierade inte med naturen. Ibland blir det fel och då måste jag som kommundirektör klara av att säga att det inte blev bra, konstaterar Pär Eriksson.