Nu är nya återvinningscentralen i Flen på plats

Under fredagen invigdes den moderniserade återvinningscentralen i Flens kommun. Trots regn var ett stort antal besökare på plats för att få sig en rundvandring vid Frutorps anläggning.

Övrigt2017-06-09 16:35

Styrelseordförande för Flen vatten och avfall AB, Arne Lundberg, inledde invigningen med att gå igenom en del av Frutorps historik.

‒1971 var sopptippen på plats och den användes enda fram till 1983. Då började vi i Flen att köra vårt avfall till Eskilstuna. Sedan, 1991 eller 1992, var den första återvinningscentralen i bruk och den har använts fram tills i dag, då vi öppnar den här, säger han.

Han tackar för de som medverkat i arbetet och klipper sedan bandet för att officiellt inviga den nya återvinningscentralen.

Sedan påbörjas en rundvandring där driftchefen för renhållning på Sörmlands vatten, Emil Pantzar, går igenom och informerar om den nya centralen.

‒Det är större kärl som minskar arbetet som krävs för att tömma och köra iväg det som återvinns. Vi har även inlett ett samarbete med kommunen och Reco där det finns en container där man kan slänga saker som har ett okej skick som de sedan kan använda i sin verksamhet, berättar han.

Anledningen till flytten var att deponin vid Frustorp ska vara sluttäckt 2024. Då en del av den gamla återvinningscentralen låg på den så behövde en flytt äga rum.

Men Emil Pantzar säger att flytten också är välkommen för de som arbetar och de som använder återvinningscentralen.

‒Vid den gamla så har vår hjullastare åkt på samma yta som privatpersoners bilar åker på. Olyckor har kunnat hända. Med den nya förbättras säkerheten och arbetsmiljön väsentligt, säger han.

Han berättar även att de har haft problem med stölder.

‒Nu har vi installerat stängsel runt hela anläggningen och vi har även hängt upp kameror som kommer övervakas de timmar då vi inte är på plats, säger Emil Pantzar.

Återvinningscentralen är redan nu en plats för miljön - men i och med nybyggnationen blir den ännu mer miljövänlig.

‒Lakvattnet kommer numera att rinna igenom brunnar där vi kan mäta innehållet som sedan filtreras. Vi kommer också att bygga ett tak över hushållsavfallet för att minska mängden lakvatten, förklarar driftchefen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!