Nu avgörs skidåkarnas dröm i domstolen

I stället för 600 kubikmeter vatten per dygn vill fritidsförvaltningen i Eskilstuna ta ut 5 760, i stället för 100 000 kubikmeter per år vill man ta ut 175 000 kubik.Nu väntar man med spänning på svar från Mark- och miljödomstolen.

Två tunga frågor som väntar på svar just nu; Får Eskilstuna Mark- och miljödomstolens tillstånd att hämta ut tiodubbla mängden vatten till konstsnöproduktionen i Vilsta? Och när kommer beskedet?

Två tunga frågor som väntar på svar just nu; Får Eskilstuna Mark- och miljödomstolens tillstånd att hämta ut tiodubbla mängden vatten till konstsnöproduktionen i Vilsta? Och när kommer beskedet?

Foto:

Övrigt2018-01-01 22:46

Hela företaget med ansökningen att få ta ut mer ytvatten i höjd med Vilsta för att kunna producera mera konstsnö är nu inne på upploppet.

En ansökan som kultur- och fritidsförvaltningen står bakom har skickats in till Mark- och miljödomstolen i Nacka.

Tanken är att man ska skapa ett område i Vilsta som kan locka både utförsåkare och längdskidåkare från stora delar av Mälardalen, och tanken är att man ska skapa en backe med ett metertjockt konstsnötäcke, och även skapa ett längdskidspår på cirka 1,8 kilometer.

Konsultfirman Ramböll, vars jurister har författat hela ansökningen föreslog att man skulle lägga nivån på 10 000 kubikmeter vatten per dygn och 300 000 kubik per år.

– Men vi tycker att det är onödigt med tanke på att vi ändå inte har den kapaciteten att pumpa upp vatten, säger arenachefen Mattias Albers.

– Kapaciteten i dag ligger på 2 880 kubik per dygn och då nöjer vi oss med att ansöka om dubbla den mängden om vi bygger ut kapaciteten i framtiden.

Så här långt har man satsat cirka 3 miljoner kronor på att få en ny pumpstation, renovering av å-pump och utbyggnaden av snökanonsystemet. Kostnaden för en fortsatt utbyggnad, om ansökan får ett positivt bemötande i domstolen, ligger på cirka 4 miljoner.

Hur lång tid tar Mark och miljödomstolen i Nacka på sig för att bevilja eller meddela avslag?

– Vi har inte fått en tidsplan där, men vi hoppas att de inte är helt överhopade med ansökningar just nu, svarar Mattias Albers.

Vad gör ni i händelse av avslag?

– Vi har en positiv känsla i allt detta, jag tror inte att det blir avslag.

Vad kostar notan från konsultfirman Ramböll?

– Det kostar att anlita konsulter, jag har inte den exakta summan av just den kostnaden. Allt jag kan säga är att det inte blir billigare än 100 000 kronor, jag får be att få återkomma till det beloppet.

Höjningen av Vilstabacken fortsätter sannolikt redan till våren. Backen ska bli tio meter högre.

– Det ska ge cirka 30 meter mer skidåkning, men när det sker hänger ihop med Amazonutbyggnaden. Massor därifrån ska fraktas till Vilstabacken.

Dessutom har man enats med ägaren av kraftstationen Strömfallet några kilometer nedströms från Vilsta sett att han får ett schablonbelopp på 5 300 kronor per vinter som ekonomisk kompensation för eventuellt bortfall i sin elproduktion.

Ett avtal är redan tecknat och gäller från och med 1 januari 2018 och fem år framåt och förlängs automatiskt om ingen av parterna säger upp det med tre månaders uppsägningstid.

Självklart har man rådfrågat även ägaren av kraftstationen i Skogstorp, som inte har några invändningar mot att uttaget av ytvatten i Vilsta nästan tiodubblas.

Inte heller sportfiskarna som är engagerade i Å-fisket har invändningar utan hänvisar till att fiskarnas känsliga period sker mer framåt våren och inte under vintern.

Naturvårdsverket har några få invändningar. Bland annat pekar man på att snösmältningen för med sig partiklar från bland annat skidvalla som kan ge negativa effekter när det via diken förs rakt ut i Eskilstunaån på nytt.

En viss oro finns även för snösmältningen på vårkanten ska föra med sig översvämningar.

Positivt ser man dock på det faktum att kultur- och fritidsförvaltningen i Eskilstuna själva poängterar att man minskar på anspråken med att ta ut vatten om det sker under perioder då flödet går under 6,67 kubikmeter vatten per sekund i Eskilstunaån.

Vattnet hämtas från en sug som är placerad i den så kallade Tarmen, som en gång dikats ut för att underlätta för kanotisterna som ska ut på träning. Bottensedimentet är grundligt undersökt och visar inte upp någon skyddsvärd fauna som skulle kunna skadas vid ett ökat uttag av ytvattnet.

En del av den positiva synen på projektet hämtar kultur- och fritidsförvaltningen på det besked man hämtade in från länsstyrelsen, som slog fast

15 december i fjol att konstsnötillverkningen "inte kan antas medföra betydande miljöpåverkan".

Tjockt täcke med snö planeras

Den snö som ska produceras i framtiden ska dels levereras till den cirka 40 000 kvadratmeter stora skidbacken, som bokstavligen står i växten, dels läggas ut på skidspår som blir cirka 6 meter breda. I båda fallen räknar man med att snölagret ska vara en meter tjockt. Ett skidspår som man från kommunens sida i samarbete med Tunafors skidklubb räknar med ska kunna förlängas från dagens dryga kilometern långa till 3,3 kilometer.

Enligt beräkningarna ska man kunna förlänga vintersäsongen med cirka 30 dagar beroende på hur tidigt man kan komma i gång med snöproduktionen, som kräver minst tre minusgrader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!