Enligt statistik från SCB, beställd av tidningen Hem och hyra, påbörjades under förra året 223 hyresrätter i Sörmland, det var 20 fler än året innan. Men även om gapet minskar så var de påbörjade bostadsrätterna fortfarande i majoritet
‒Det är marknaden som styr, säger Torbjörg Sekse på samhällsbyggnadsenheten, Länsstyrelsen Sörmland.
Hon ser ändå positivt på utvecklingen.
‒Totalt påbörjades över 1 000 lägenheter i Sörmland under förra året. Det är en fantastisk utveckling.
Att sammanställa och analysera läget på länets bostadsmarknad är en av uppgifterna för länsstyrelsens samhällsbyggnadsenhet. Arbetet resulterar bland annat i en årlig rapport över bostadsmarknaden där siffror för de olika kommunerna presenteras. Rapporten över läget 2016 kommer inte förrän till sommaren, men utvecklingen under senare år har varit tydlig. Länsstyrelsens egen analys säger att det behöver byggas minst 1 300 lägenheter om året, men 2015 stannade räkneverket på 837.
SCB:s statistik för 2016 visar alltså på en upphämtning till 1 048, men det är fortfarande under målet och betydligt färre än 1 800 som kommunerna själva hade som målsättning i länsstyrelsen enkät inför 2016.
I dag är det brist på hyreslägenheter i samtliga länets kommuner. I förra årets rapport från länsstyrelsen, för övrigt med den uppfordrande rubriken "Bygg mer här och nu", framgår att samtliga kommuner har underskott på bostäder och i de flesta av dem ser läget lika dystert ut framöver. Det är bara Nyköping, Oxelösund och Katrineholm som tror att de kommer att vara i balans om fem år.
Katrineholms kommunalråd Göran Dahlström (S) är bergfast övertygad om att det blir så.
‒Det är otroligt bra fart på bostadsbyggandet i kommunen just nu, vi ska ha ytterligare 900 bostäder klara 2019.
De flesta av nybyggena blir dessutom hyresrätter.
‒Vi skulle faktiskt behöva bygga fler bostadsrätter, de som byggs nu försvinner som smör. Men Katrineholm är en gammal arbetarstad med historiskt många hyresrätter.
Göran Dahlström förklarar en del av framgången med att kommunen har goda kontakter med de lokala byggföretagen.
‒Vi har en uttalad strategi sedan flera år att ha ett bra samarbete med lokala byggare. De stora företagen håller sig till de stora städerna, vi som är mindre måste se till att lokala företagen stannar hos oss om vi ska få något byggt över huvudtaget.
I länets största kommun Eskilstuna ser kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) ändå ett ljus i tunneln.
‒Eskilstuna kommer starkt. I år planeras över 900 lägenheter att startas och av dem är minst 300 hyreslägenheter. Men det kommer att dröja ett antal år innan vi är i balans, fem år kommer absolut inte att räcka.
Hans kollega i Nyköping, Urban Granström (S), är lika försiktig i sin kommentar.
‒Vi ligger bra till i både planering och byggande, men jag är ändå inte säker på att vi kommer att ha balans mellan tillgång och efterfrågan om fem år. Vi har stor inflyttning till Nyköping och efterfrågan på bostäder kommer att fortsätta att stiga. Visserligen har vi gett vårt fastighetsbolag Nyköpingshem i ägardirektiv att bygga 100 lägenheter om året de kommande tio åren, men jag tror ändå att det blir svårt att hinna i fatt.
I Nyköping pågår nu också en diskussion mellan kommunen och Nyköpingshem om att bygga små, enklare hyresrätter speciellt riktade till ungdomar.
‒Det kan aldrig bli billigt att bygga nytt, men om vi ska få fart på flyttkedjan behövs det alla typer av lägenheter, säger Urban Granström.