Nu kräver ministern legitimation av nättrollen

Sveriges digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) vill att alla som använder Facebook, Twitter och Google ska börja identifiera sig. Då blir det svårare för nättrollen att skapa fejkade användarprofiler.

Sverige är för litet för att sätta press på Google och facebook. men digitaliseringsminister Peter Eriksson tror att EU kan få nätjättarna att lyssna.

Sverige är för litet för att sätta press på Google och facebook. men digitaliseringsminister Peter Eriksson tror att EU kan få nätjättarna att lyssna.

Foto: Bresciani/TT Claudio

Övrigt2018-03-08 16:32

‒ Trollen spricker i ljuset och ska vi få ett slut på de falska kontona på nätet måste vi kunna identifiera personerna bakom dem, säger Peter Eriksson.

Nästan alla som registrerat ett användarkonto i sociala medier har råkat ut för dem någon gång. Okända användare med intetsägande namn som är ute efter att bråka, luras eller skrämma sina meningsmotståndare till tystnad.

Läs mer:Sveriges största hatgrupp på nätet styrs från Eskilstuna.

Att koncerner som Google, Facebook och Twitter inte kommer att böja sig för svenska krav är uppenbart, enligt Peter Eriksson. Därför tänker han lyfta frågan till EU-kommissionen inom kort.

‒Det ligger inom det mandat jag har fått, säger Peter Eriksson.

Vad säger nätjättarna själva?

‒Jag har redan haft dialog med dem vid flera tillfällen och upplever att de successivt har bytt attityd. Tidigare slog de ifrån sig helt. Idag vidtar de åtgärder och skärper upp sig på flera sådana här områden.

Om det går vägen: När kan förslaget ligga klart och kraven ställas?

‒Det beror på. Om bolagen själva är ovilliga och EU måste reglera detta så kan det ta tid. Men landar det i att man kan enas om en ändrad uppförandekod så kan det gå ganska fort. Det beror som sagt på hur nätjättarna ställer sig.

Vad är sannolikheten för att EU-kommissionen kan enas?

‒Det är för tidigt att säga.

Bonniers i tvist med Granskning Sverige

I tisdags stängdes Granskning Sveriges Youtubekanal efter klagomål från Dagens Nyheter och Expressen, som båda ingår i Bonnierkoncernen.

Bonniers jurister ansåg att Granskning Sverige brutit mot upphovsrätten genom att man använt bilder och texter som kopierats i sin helhet från tidningarnas sidor.

Juristerna kontaktade Google som i sin tur skickade innehållet i anmälan vidare till Granskning Sverige själva.

Både DN och Expressen har rapporterat att ett av deras juridiska ombud hotats efter att ha agerat mot bolaget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!