Hesselby gård har i dagsläget 290 tjurar och stutar. Tobias Larsson och hans medarbetare brukar dessutom cirka 240 hektar åkermark och 60 hektar bete. Verksamheten omfattar även lantbruksentreprenad.
‒Vi kör mycket gräs åt andra, till exempel rullar vi ensilagebalar. Just den här perioden är det ganska hektiskt, säger Tobias Larsson.
Han är sjätte generationens lantbrukare på gården där han är uppvuxen.
‒Det föll ganska naturligt att man ville ta över. Jag har alltid haft det här drivet.
Han har två äldre bröder som inte ville ta över gården, men som gärna såg att den stannade i släkten. Den ena brodern jobbar som ekonomichef och den andra som snickare. Det var viktigt för Tobias Larsson att bröderna var överens om att han skulle ta över.
‒Alla har jobbat med det och förstår vad det innebär att driva en gård. De tycker att det kanske inte är deras del, men de tycker det är jättekul om gården går vidare och att de kan ha någon anknytning kvar. Jag som är lillebror får driva det i stället.
Generationsskiftet från far till son kommer att ske successivt. Till att börja med har Tobias Larsson tagit över djuren och maskinerna. Han äger även byggnaderna som han uppför. Pappa Kjell Larsson äger fortfarande de äldre byggnaderna och marken som han låter sonen arrendera.
‒Jag som 65-åring ska ju inte investera i någonting. Det ska han göra som han vill ha. Sedan kan jag vara med och hjälpa till. Det är vår filosofi. Man ska släppa fram den yngre generationen, säger Kjell Larsson.
Tobias Larsson menar att uppdelningen ger honom möjlighet att få fart på verksamheten för att längre fram förhoppningsvis kunna ta över hela gården.
Han har gjort flera satsningar sedan han tog över driften för två och ett halvt år sedan. Han har byggt en ladugård så att det nu finns totalt tre. Antalet djur har därmed kunnat ökas. Dessutom har växtodlingen utökats genom att gården arrenderat mer mark från grannar. För närvarande pågår bygget av en modern spannmålsanläggning som ska stå klar den 1 augusti. Anläggningen ska användas för att lagra foder till gårdens egna djur.
‒Tanken med den nya spannmålshanteringen är att vi snabbt ska få in vår skörd och på så sätt säkra den i fall det kommer ostadigt väder.
Om det skulle behövas i framtiden kan anläggningen byggas ut så att det även går att lagra brödspannmål i den.
Tobias Larsson siktar på att inom några år bygga en fjärde ladugård så att han ska kunna öka antalet djur ytterligare.
‒Mitt mål är att vässa produktionen mycket mera. Jag ska bli bättre, lära mig ännu mer och få fram djur effektivare och öka avkastningen på åkrarna.
Hesselby gård har en säsongsanställd i form av Casper Öhman.
‒Jag är långt ifrån fullärd, men det är kul. Bönder överlag är ju mångsysslare. Man måste kunna lite av varje annars blir det svårt, säger Casper Öhman om jobbet.
Tobias Larsson anlitar även sin pappa Kjell Larsson på deltid. Tobias Larssons flickvän Mimmi Söderberg hjälper också till på gården.
‒Det går bra. Det är mycket, men det är roligt att lära sig nya grejer. Det är mycket som man inte hade en aning om innan. Jag växte upp lite på landet, men aldrig så här med produktion och tjurar och grejer, säger hon.
Tobias Larsson menar att det är hård konkurrens i branschen. Konkurrensen kommer framför allt från andra länder där lantbrukarna kan producera billigare eftersom de inte har lika höga krav på sig från myndigheterna.
‒De får ha tillväxthormoner. De får ge antibiotika i förebyggande syfte. Skulle vi göra det i Sverige skulle jag ju straffas, men det är helt lagligt att ta in det här köttet och sälja i Sverige. Det känns fel.
‒I Sverige behöver vi bättre byggnader jämfört med många andra länder på grund av att vi har en lagstiftning som säger att vi måste bygga vissa mått för att få ha djur i byggnaderna. Och vi har ett relativt kallt klimat på vintern som gör att byggkostnaderna blir dyrare eftersom utfodring, vatten och gödselhanteringen ska fungera även i minusgrader. Detta gör att vi inte kan producera lika billigt som i vissa andra länder.
‒Vi är hårt kontrollerade av olika myndigheter. Det är inte alls på samma sätt utomlands.
Många lantbrukare är dessutom i pensionsåldern. Det finns inte lika många yngre förmågor som likt Tobias Larsson är redo att ta över.
‒Det kommer inte finnas djur i framtiden för att beta och hålla landskapet lika öppet som det är i dag. Sedan blir enheterna och gårdarna större. Vi är också tvungna att bli större och effektivare för att ha en möjlighet att konkurrera med andra länder.
Tobias Larsson tycker att det rimmar illa att myndigheterna ställer hårda krav på svenska lantbrukare samtidigt som de själva köper in kött och mejeriprodukter billigt från andra länder vid offentliga upphandlingar. Han har engagerat sig i Agro Sörmland som är ett initiativ för att stärka de gröna näringarna. Tobias Larsson sitter tillsammans med ett tiotal andra näringsidkare i Agro Sörmlands branschråd.
‒Vi sitter på väldigt bra mat i Sverige. Då kan vi ta tillvara på det så mycket vi kan och förhoppningsvis kunna utveckla det, men i dag har maten inte riktigt samma värde som den hade förr.