Ny plan ska göra idrotten i Strängnäs kommun rättvisare

Fler ska kunna och vilja utöva idrott i Strängnäs kommun. Det är tanken med det idrottspolitiska handlingsprogrammet, ett tio sidor långt dokument som ska ligga till grund för alla beslut som rör idrott och friluftsliv under de närmaste tre åren.

Lenita Lannér är idrottskonsulent för Sörmlandsidrotten.

Lenita Lannér är idrottskonsulent för Sörmlandsidrotten.

Foto:

Övrigt2017-12-01 04:44

Strengnäs Tidning har tidigare skrivit om kritisk till att Strängnäs kommun lägger förhållandevis lite på ridsporten, trots att den har många utövare. Hon är glad åt att det snart finns ett handlingsprogram, men tror inte att det kommer att göra någon större skillnad.

‒Det är väldigt bra att de sätter det på papper, men frågan är om kommunen verkligen kommer att jobba efter planen. Jag är tveksam eftersom jag vet att kommunen har dåligt med pengar, säger hon och har inga höga förhoppningar om nya satsningar på ridsport.

Något utrymme för större satsningar för idrotts- och friluftssatsningar finns inte i nämndernas budgetar de kommande åren.

‒Det blir inget tillskott, utan det handlar om att prioritera lite annorlunda med det vi har. Det kan vara att en klubb som tidigare har fått mycket vaktmästartimmar får bekosta dem själv, eller att man skjuter upp att måla om eller lägga ett nytt golv i en hall, säger Lars Larsson, som dock tillägger att det är teknik- och servicenämnden som ansvarar för driften av anläggningarna.

Innebär det här att idrotter som till exempel ishockey kommer att få mindre resurser i framtiden?

‒Det är en bedömning och tolkning som tjänstemännen måste göra, men jag som politiker tycker att satsningarna inom ishockey är oproportionerligt stora, säger Lars Larsson.

Det ska göra idrotten mer inkluderande

Mindre idrotter ska värnas för ökad mångfald.

Träningstider i hallar ska fördelas utifrån ett jämställdhetsperspektiv.

Kommunen ska ge bidrag och stöd till föreningar som verkar för ökad mångfald, jämställdhet och integration.

Samarbeten med omsorgen ska inledas för att idrotten nå äldre och personer med funktionshinder.

Föreningarna ska ha handlingsplaner mot sexuella trakasserier och övergrepp. Kommunen ska göra stickprover för att se att de följs.

Kommunen ska göra en underhållsplan för idrottsanläggningarna samt kontrollera att städningen sköts, så att det blir trevliga platser att vistas på.

Kommunen ska möjliggöra för spontanidrott i alla kommundelar, till exempel genom att underhålla motionsplatser och spola naturisbanor i bostadsområden på vintern.

Föreningarna ska få tycka till om alla större idrottsbeslut i kommunen.

Idrotten ska bidra till att inkludera personer med funktionsnedsättningar och nyanlända i samhället.

Källa: Strängnäs kommuns idrottspolitiska handlingsprogram

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!