Ny utbildning ställer till det för räddningstjänsten

Räddningschefen i Flen har skickat en dispensansökan till länsstyrelsen eftersom stationen i Flen kan få problem med att upprätthålla bemanningen i beredskapsstyrkan i tätorten.

Räddningstjänsten i Flen.

Räddningstjänsten i Flen.

Foto:

Övrigt2017-12-05 06:15

Problemet har uppstått efter att ett nytt utbildningssystem tagits fram av MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap).

‒Det påverkar räddningstjänster runt om i landet, hur negativt är lokalt och för oss är det väldigt negativt. De har lagt ner mycket energi på systemförändringen och jag tror inte de gör om den, säger räddningschef Kjell-Åke Källström, och förklarar skillnaderna:

‒Tidigare har vi stått för en första tvåveckors grundutbildning så att brandmännen i alla fall kan åka på larm och vara behjälpliga med vissa saker, det vi kallar preparandutbildning. Efter det har de senare gått en femveckorsutbildning på skola. Nu har man tagit beslut om att det inte ska vara någon preparandkurs och om vi gör det ändå kommer den utbildningen inte att tillgodoräknas i det nya utbildningssystemet.

Det får inte alls stora konsekvenser för de boende i Flen

Kjell-Åke Källström, räddningschef

En nyrekryt anställd på prov i ett halvår blir inte godkänd förrän den har gått den nya sexveckorskursen.

‒Det gäller att få in dem på kursen under det halvåret, men det kommer vi inte klara eftersom så många kurser sker inte, det är en väntetid på sex till tolv månader. Normalt sett lyckas vi rekrytera och utbilda löpande, men nu får vi ett uppehåll i det samtidigt som vi har flera personalavgångar. De nya kan inte delta fullt ut om de inte har erforderlig utbildning, det har bland annat med arbetsmiljö att göra. Men i det gamla systemet kunde de delta hjälpligt, säger Källström som är tydlig med att dispensansökan på inget sätt påverkar räddningstjänstens förmåga.

‒Vi kommer bemanna så gott det går, ansökan var för att säkerställa att vi inte gör fel mot vår tillsynsmyndighet och det är länsstyrelsen. Det kommer inte bli någon radikal sänkning i vår beredskap och det får inte alls stora konsekvenser för de boende i Flen.

Länsstyrelsen anser att räddningstjänstens tänka plan för att hantera det hela är godtagbar, livräddande insatser vid exempelvis en lägenhetsbrand kan göras och vid mer komplexa förhållanden kan bemanningen stärkas upp med Malmköpings brandstation.

Konsekvensen av det skulle dock kunna ge högre kostnader om man måste använda mer folk från Malmköping i så kallade förstärkningslarm med räddningspersonal i beredskap under denna tillfälliga lösning.

Räddar och utbildar

Räddningstjänsten är en del av samhällsbyggnadsförvaltningen i Flens Kommun.

Cirka 50 anställda jobbar både förebyggande och operativt med räddningstjänstfrågor.

Huvudstation i Flen är bemannad dygnet runt, dessutom finns en deltidsstation i Malmköping och en frivilligkår i Sparreholm.

Den operativa styrkan i kommunen består av 16 personer.

Räddningstjänsten ger också utbildningar inom brandkunskap, systematiskt brandskyddsarbete och hjärt- och lungräddning.

Källa: Flen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!