Ny webbapp gör det lättare att hitta favoritlunchen i Eskilstuna

Eskilstunaföretaget Qnetcom har utvecklat en digital lunchguide. Med hjälp av webbappen time2lunch.se ska det bli lättare för konsumenter att hitta sin favoritlunch.

Anders Thörnberg har utvecklat webbappen som ska göra det lättare för konsumenter att hitta sin favoritlunch.

Anders Thörnberg har utvecklat webbappen som ska göra det lättare för konsumenter att hitta sin favoritlunch.

Foto:

Övrigt2017-05-22 07:30

Anders Thörnberg driver sedan 2005 företaget Qnetcom som har sitt kontor på Eleonoragatan i Eskilstuna. Företaget har två anställda. Företagets sysslar huvudsakligen med it-support för små och medelstora företag i Sörmland. Qnetcom utvecklar även webbappar.

Anders Thörnberg beskriver en webbapp som en genväg på mobilen eller i webbläsaren, vilket innebär att inget som tar plats installeras på enheten eller datorn. På så sätt skiljer sig webbappar ofta från den typ av appar som hämtas från App Store eller Android Market. Webbappar behöver heller inte uppdateras eftersom förändringar av funktioner syns och märks direkt.

Webbappen time2lunch.se är den tolfte webbappen som Qnetcom har utvecklat. Tanken är att den ska göra det enklare för konsumenter att hitta sin favoritlunch. Appen ska även vara bra för restaurangägare som kan få information om bland annat vilken mat som är mest populär bland kunderna.

Webbappen är i dag kostnadsfri för både konsumenter och restauranger. Anders Thörnberg fick idén till appen i höstas.

‒Man ska ut och äta lunch och det är menyer hit och dit. Det finns i dag många olika länkar och sajter med menyer och reklam. Det kan vara svårt att hålla reda på allt. Jag tänkte att vi slänger väl ihop någonting på skoj, säger han.

Fler personer blev involverade och projektet växte. Anders Thörnberg lade ner mer och mer tid på att utveckla appen. Under sex månader har cirka 70 personer testat appen och lämnat synpunkter på vilken information den ska innehålla och hur den ska fungera. Anders Thörnberg har bollat idéer med både konsumenter och krögare.

Den 4 april lanserades Time 2 Lunch. Appen har två sidor - en menysida och en inställningssida. På menysidan ser man dagens luncher. Om man trycker på restaurangens namn kommer man till en kartsida som visar var restaurangen ligger och dess öppettider. Menysidan innehåller även information om bland annat vilka restauranger som har matlåda, utkörning och catering.

På inställningssidan kan man göra personliga inställningar. Man kan bland annat välja restauranger och favoritmat. Man kan även välja diet och ange om man är allergisk. Valen som man gör blir extra synliga eller tonas ut på menysidan.

‒Restaurangernas inläggningssida har koppling mot Facebook, Instagram, kundens hemsida, sms-funktion, etc, samt automatisk kategorisering av lunchmenyer, allt för att göra det enkelt för krögare, säger Anders Thörnberg.

För närvarande finns drygt 70 restauranger i appen. Totalt finns fler än 10 500 maträtter inlagda. Webbappen har för närvarande cirka 450 användare.

I dagens läge kostar det inget för restauranger att vara med i appen. När antalet användare har kommit upp i 1 000 stycken tänker Anders Thörnberg dock börja ta betalt av restauranger med 298 kronor i månaden.

‒Jag tycker det är rimligt. Visst, vi kommer att tjäna pengar på det här om många går med. Får vi bra respons kan jag tänka mig att gå ner i pris. Det finns i dag 20 000 restauranger i Sverige. Skulle man ha 20000 restauranger på 298 kronor gör det 5,6 miljoner i månaden. Jag tycker att priset ska vara rimligt.

Tio procent av intäkterna från varje ansluten restaurang ska gå till Stadsmissionen som i dag finns på nio platser i Sverige.

För närvarande finns det bara lunchrestauranger i Eskilstuna i appen. Planen är dock att fylla på med restauranger i hela Sverige och att utveckla appen till att omfatta fler restauranger än bara lunchrestauranger. I dag finns appen bara på svenska, men i sommar tillkommer ytterligare 8-10 olika språk.

‒Vi har en hel del annat i rockärmen som vi kommer att publicera i början av 2018, säger Anders Thörnberg med ett leende.

‒Tanken är att nå ut utanför Sverige med konceptet.

Användarnas favoritmat

Webbappen hade på fredagen 445 användare. Användarna har möjlighet att bocka för ett eller flera alternativ som favoritmat. Så här många gånger har varje alternativ blivit valt:

Kött 417

Fisk 409

Kyckling/fågel 405

Vegetariskt 385

Vegan 382

Skaldjur 387

Pasta 393

Soppa 381

Efterrätt 375

Sallad 386

Förrätt 375

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om