Huset som Mariefredsborna ännu kallar Strandrestaurangen ska få nytt liv, i och med att den gula fastigheten invid Mälaren till slut har fått en ny ägare. Förra veckan fick Fredrik Åström, som driver bland annat Gripsholms värdshus i Mariefred, nycklarna. Väl inne möttes han av spåren från det tidigare liv, som fick ett tvärt slut för snart nio år sedan.
– Allt är bara lämnat, maskiner och all utrustning. Här står till och med disken framme, säger Fredrik Åström och riktar ficklampan mot en bestickkorg där spår av tidigare måltider syns på knivar och gafflar.
– Det känns lite som Tjernobyl, tillägger han.
Det var den 28 augusti 2009 som Strängnäs kommun gjorde ett oanmält besök på Strandrestaurangen – och stängde den med omedelbar verkan.
– Det är väldigt ovanligt. I alla kök finns brister som man vid en inspektion brukar få en viss tid på sig att åtgärda, säger Fredrik Åström.
I det här fallet var de hygieniska bristerna så allvarliga att kommunen tog till sin kraftigaste åtgärd, och dömde ut restaurangen. Mögel hittades bland annat i ett rum där grönsaker förvarades, i ett beredningsrum och vid en frys. Brister i temperaturen konstaterades där fisk och skaldjur förvarades. En golvbrunn var översvämmad och överlag fanns ett stort rengöringsbehov.
Sedan dess har det inte varit någon verksamhet i Strandrestaurangen.
– Det är mycket arbete att göra, konstaterar Johanna Battaroff, även hon engagerad i bland annat Smock förvaltning AB, Fredrik Åströms bolag som köpt såväl huset om marken runtomkring.
Krögarparet visar runt i den drygt 100 år gamla byggnaden, som ursprungligen byggdes som tvättstuga och varmbadhus men som senare har inhyst såväl turistbyrå som gästgiveri och restaurang.
I källaren, där mögeltillväxten var som värst 2009, luktar det av fukt men golven är torra. Mörkret och den svalare temperaturen under vattenlinjen kan göra våningsplanet till en idealisk plats för vinförvaring åt privatpersoner; något som finns med i Åströms/Battaroffs planer för framtiden.
Alla fönster är övertäckta och elen är avstängd, så även på entréplanet och övervåningen är det dunkelt. Här är tanken att det ska bli hotellverksamhet, medan en framtida restaurang ska anläggas på flygbryggor. Men exakt hur det blir är för tidigt att säga, då det detaljplanearbete som krävs endast är i sin linda. Som tidningen har berättat tidigare kan det dröja flera år innan allt är klart.