Nya äldreboendet utrustas med den senaste tekniken – belysningen ändras efter dygnsrytmen

Det nya äldreboendet intill Strandgården utrustas med det senaste inom belysning. En speciell led-ljuskälla ska återskapa dagsljus.

Foto:

Övrigt2019-03-14 17:00

– Den som aldrig kommer ut i solljus kan få problem med dygnsrytmen, säger Mathias Alexandersson, projektledare på Oppunda el som installerar belysningen.

Han medger att han var lite skeptisk när han fick förfrågan om att undersöka möjligheten till att använda "Human centric lighting" på det nya äldreboendet. Men när han satte sig in i forskningen blev han övertygad om att det kan öka välmåendet hos boende och personal.

– Belysningen följer den biologiska klockan och färgtemperaturen förändras vid soluppgång och solnedgång. Ljusplaneringen är ganska avancerad för att träffa ögat i rätt vinkel.

Den blå leddioden återskapar solstrålarnas våglängd och uppfattas som dagsljus av ögat. I verkligheten är dock inte skenet blått, utan vitt.

– Det passar framförallt dem som jobbar på konstiga tider, säger Mathias Alexandersson.

Fröet till att satsa på den nya ljustekniken föddes när Lars Bylund, professor i ljus och energi, besökte det kommunala fastighetsbolaget KFAB.

– Vi började prata om den här belysningen. Dufvegården är upphandlat som partnering, där allt sker i samverkan med entreprenören och vi spånar på idéer, möjligheter och risker tillsammans, säger Niclas Bloom, byggprojektledare på KFAB.

Utvalda delar där boende och personal vistas mest, ska utrustas med artificiellt dagsljus.

– Man anpassar belysningen. Dagtid vill man att folk ska vara vakna, kvällstid ställer man om färgtemperaturen så att man blir tröttare, säger Niclas Bloom.

På vård- och omsorgsförvaltningen har Eva Hersler testat den nya belysningen i sitt arbetsrum. Hon är hittills positivt överraskad av att jobba i belysningen.

– Ljuset är behagligt och det känns som det är samma ljus inne som utanför fönstret. Tidigare har jag blivit trött i ögonen när jag jobbar mycket vid datorn. Nu känner jag mig pigg, säger hon.

Förhoppningen är att de äldre ska bli mer aktiva av vakenhormonet med bättre aptit, färre fallskador och god sömn som effekt.

– Jag hoppas jättemycket på det här, säger Eva Hersler, och betonar samtidigt att utevistelsen inte ska minskas.

Än så länge finns det bara ett fåtal anläggningar i Sverige som utrustats med den blå ledtekniken enligt Mathias Alexandersson.

Om projektet faller väl ut kan fler kommunala fastigheter utrustas med "Human centric lighting".

– Vi har tittat på att sätta in det här även i skolmiljö. Det är nytt men det kommer mer och mer. Vi ligger i framkant i Katrineholm, säger Niclas Bloom.

Vad innebär belysningsbytet för byggkostnaden?

– Vi har inte behövt höja budget någonting för det här.

Det nya äldreboendet beräknas står klart för besiktning i oktober 2020.

Human centric lighting

Begreppet står för att återskapa den naturliga dygnsrytmen med hjälp av belysning.

Det blåvita ljuset får retinala gangliecellerna i ögat att blockera sömnhormonet melatonin vilket ­hjälper kroppen att förstå att det är dagtid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om