Nya bostäder i gamla Strängnäs – snart är projektet i mål

Snart har det gått åtta år sedan Viljansgården i centrala Strängnäs såldes vilket gav idrottsklubben minst 2,5 miljoner i intäkter. Den anrika samlingslokalen skulle omvandlas till bostäder. Nu är projektet äntligen inne på sluttampen.‒Jag har aldrig varit med om en så här pass utdragen process, säger Jonas Boklund, delägare i G Insulanders bygg AB och med cirka tre decenniers erfarenhet av branschen.

Foto:

Övrigt2017-12-19 13:02

Till åtminstone 90 procent är nu projektet färdigt.

‒Framåt våren kommer bostäderna ut på marknaden, jag har pratat med berörd mäklare, säger Jonas Boklund.

Namnet Viljansgården kommer att bevaras.

‒Vi har åter satt upp skylten på den östra väggen. Skylten är renoverad, berättar Jonas Boklund.

Men bostadsrättsföreningen, som kan vara Strängnäs minsta, heter Väderkvarnen.

Den före detta samlingslokalen nedanför just kvarnen kommer att bestå av tre radhus – två på 120 kvadratmeter och ett något större.

‒Jag tror definitivt att vi kan attrahera köpare. Vi erbjuder någonting unikt och jag har fått många förfrågningar, förklarar Jonas Boklund.

Men en hake är att priserna lär bli tämligen höga – kring fyra miljoner styck – eftersom företaget under de här närmare åtta åren tvingats lägga stora pengar på Viljansgården.

‒Efter budgivning betalade vi IK Viljan 2,5 eller 2,6 miljoner för fastigheten. Man kan kalla det för indirekt sponsring, säger Jonas Boklund med ett snett leende.

Tanken från början var att Viljansgården "bara" skulle renoveras, vilket beräknades ta upp till två år.

Men snart tvingades byggfirman konstatera att i stort sett allting var ruttet.

Till att börja med fick delar av huset fick rivas och sedan ville länsstyrelsen att en arkeologisk undersökning skulle genomföras.

‒Den tog tid och den kostade pengar, summerar Jonas Boklund.

Har du varit på väg att ge upp någon gång?

‒Klart att man ångrat sig ibland, men samtidigt har det ändå varit ett kul projekt. En annorlunda typ av utmaning.

G Insulanders bygg och deras samarbetspartners befinner sig så att säga på upploppet och låter genom Jonas Boklund tidningen få en skaplig sight-seeing på tomten och i radhusen.

‒Utvändigt blir det fyra parkeringar, varav en för gäster, gemensamt sophus och förråd. Vi gör även i ordning separata uteplatser och en grönskande mittenhylla.

Interiört använder sig firman av virke från sitt eget snickeri. Radhusen innehåller fem–sex rum och är i två våningar.

‒Utformningen är densamma som på Viljansgården, även om ingenting av det gamla finns kvar, poängterar Jonas Boklund.

På gatan utanför – Västerviksgatan – kommer kullersten att placeras ut för att platsen verkligen ska få ett genuint utseende.

‒Jag ser absolut fram emot när lägenheterna kommer ut på marknaden i vår, säger en hårt prövad Jonas Boklund.

Värdet ökade med 2,5 miljon

År 1956 förvärvade IK Viljan gården vid Pumptorget från Blåbandsföreningen. Prislappen uppgick till 40000 kronor. Strängnäsklubben användes lokalerna till bland annat fester, samlingar, avslutningar, styrelsemöten, ungdomsträffar och handarbeten. Det sistnämnda låg Viljans damklubb bakom genom sina regelbundna träffar och en årligen återkommande basar. Sedan IKV fått sitt kansli på Vasavallen avtog Viljansgårdens betydelse. Därför beslutades om försäljning under 2000-talets första decennium. 2,5 miljoner hade värdet ökat till vid den tidpunkten.

Källa: Strengnäs Tidning och IK Viljan 100 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!