Strängnäs kommun inför nya, enhetliga regler för specialkosten som serveras hundratals elever under terminerna. Tidigare har det räckt med en lapp till skolans kök, men inför höstterminen behöver alla vårdnadshavare ansöka till kommunens måltidschef Karin Lundell.
– Det har inte funnits någon central koll tidigare och köken har hanterat ansökningarna efter bästa förmåga. Ansökan gäller också bara ett läsår i taget. Precis som med andra tjänster och insatser från kommunen så får man göra en ny ansökan med jämna mellanrum, upplyser hon.
Som tidningen har berättat tidigare kräver Strängnäs kommun att eleven ska ha varit i kontakt med vården innan specialkost godkänns. Regeln har tillämpats vid nya ansökningar under det gångna läsåret, och kommer att gälla fullt ut från och med hösten när alla nya ansökningar ska lämnas in. På ansökan ska namn och kontaktuppgifter till behandlade läkare uppges.
– Det är för att säkerställa att det blir rätt för barnen. Vid behov kan vi också ringa upp läkaren eller allergispecialisten för att ställa frågor eller få mer information, säger Karin Lundell.
Hon har nyligen avslutat en kartläggning av specialkosten på kommunens skolor, något som inte har gjorts tidigare.
– Det har funnits en känsla bland medarbetare i våra kök att det blir allt vanligare med olika önskemål, och det är ju något som påverkar hur vi ska lägga upp vårt arbete. Då är det bra att ha fakta som underlag, säger Karin Lundell.
Resultaten stämmer väl överens med hennes uppfattning om vilka matallergier, upplevda eller konstaterade, som är vanligast. Det är möjligt att det blir en uppföljande studie om ett par år för att se om de nya reglerna har påverkat antalet ansökningar och önskemål.
– Något jag vill titta närmare på i höst är elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, som det vid vissa diagnoser finns ett särskilt arbetssätt kring när det gäller maten. Jag vet att det finns ett flertal elever med olika slags behov men de syns inte i kartläggningen. Det kan handla om att man separerar matens olika delar från varandra, och jag tror att man från kökens sida inte har tänkt på att det räknas som specialkost, säger Karin Lundell.