Nya regler ska göra det enklare att surfa utomlands

Nu slipper man betala extra avgifter för att surfa när man reser inom EU. Från och med i dag gäller nämligen EU:s nya regler för roaming.‒Men det är ändå viktigt att kolla med sin mobiloperatör vad som gäller innan man surfar på resan, säger Christine Fransholm på Konsumentvägledningen i Eskilstuna.

Anna Hed, statligt anställd, 46Det är bra, fast egentligen inte, det är ju skönt med en semester utan telefonen och man måste nog bestämma sig för att inte använda den för mycket. Jag har ingen resa inplanerad just nu men om jag reser kommer jag absolut att surfa, då blir det nog standardgrejerna som Facebook och Instagram.

Anna Hed, statligt anställd, 46Det är bra, fast egentligen inte, det är ju skönt med en semester utan telefonen och man måste nog bestämma sig för att inte använda den för mycket. Jag har ingen resa inplanerad just nu men om jag reser kommer jag absolut att surfa, då blir det nog standardgrejerna som Facebook och Instagram.

Foto:

Övrigt2017-06-15 04:05

Många svenskar har fått en obehaglig överraskning i form av en dyr mobilräkning när de har kommit hem från semestern.

Roaming, som har orsakat de höga telefonräkningarna, innebär att man kopplas om från en operatörs nät till ett annat. Något som ofta sker automatiskt när man är utomlands. Men EU har beslutat att det från och med i dag är förbjudet för operatörerna att ta ut en extra avgift för roaming.

‒Under tidigare somrar har det skrivits mycket om personer som kommer hem från sina resor och har fått stora räkningar. Vi brukar också få samtal från folk varje år som har fått höga mobilräkningar efter att ha varit utomlands. Nu kommer det att kunna undvikas, säger konsumentvägledaren Christine Fransholm.

Men det är samtidigt viktigt att komma ihåg att det faktiskt finns begränsningar. Operatörerna får nämligen sätta en egen gräns för hur mycket data som får förbrukas till samma pris som hemma i Sverige.

‒Har man fri surf hemma betyder det alltså inte att man automatiskt har det utomlands. Operatörerna får sätta en gräns för vad som är normal användning och det är operatörerna själva som väljer var den gränsen går, säger Christine Fransholm.

Har man gått över gränsen för hur mycket data man får använda utomlands kan operatören ta mer betalt. Då gäller det att ha koll på vilka regler som gäller.

‒Kolla med din operatör innan du åker iväg för att veta vad som gäller för dig. Fråga vad de räknar som "normal användning" och vad det kostar för dig om du går över det, säger Christine Fransholm.

‒Särskilt viktigt är det om man till exempel planerar att vara borta länge och studera eller arbeta utomlands, eller om man planerar att använda mobilens internet mycket mer än vad man brukar göra hemma, fortsätter Christine Fransholm.

De nya reglerna gäller, förutom i EU-länderna, även i Norge, Island och Liechtenstein.

Trots de nya reglerna tipsar Christine Fransholm om att använda wifi då det finns, för att inte riskera att man surfar upp mycket av sin data helt i onödan.

‒Finns det wifi på hotellet eller restaurangen, använd då det.

Slopandet av roamingavgifterna gör att mobiloperatörerna förlorar en del av sina intäkter. Enligt konsultbolaget Bearingpoint består fem procent av operatörernas inkomster av just roamingavgifter från Europa och resten av världen, skriver TT.

‒Om det här blir för dyrt för operatörerna kan det i framtiden bli så att de vill höja priserna på abonnemangen. Men det måste de i så fall informera sina kunder om i förväg, säger Christine Fransholm.

Vad tycker du om att roamingavgiften tas bort inom EU?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!