Nya trafikchefen i Eskilstuna har kört prickfritt i över 30 år

Han åker hellre tåg än bil, men använder bilen om han måste. Han ratar idén om gratis buss för alla och har en hög stresstålighet, och så började han nya jobbet som trafikavdelningens chef med att praktisera med lapplisorna.Tomas Bonér är redo att möta framtidens utmaningar.

Foto:

Övrigt2019-02-20 04:05

Om man ska berätta historien om Tomas Bonér, 50, från Flen riktigt från start så började han som hemtjänstassistent i Västerås. Han har läst både äldre- och handikappomsorg och har en fil kand i sociologi och har studerat ledarskapsutbildning på Mälardalens högskola. Han har jobbat som transportutvecklare i Västerås och tjänstgjort som kollektivtrafiksamordnare i Nyköping och nu senast jobbat i Flen med samma arbetsuppgifter.

Sedan fyra veckor tillbaka jobbar han som chef på trafikavdelningen i Eskilstuna och står förstås inför stora utmaningar.

– Eskilstuna växer och i likhet med många andra städer som är i samma situation så förekommer en del växtvärk där kravet på effektiva och snabba transporter kan vara svåra att utlova.

Tomas Bonér stålsätter sig för att fatta beslut som inte kommer möta stående ovationer från alla håll.

– Det är samma utmaning som väldigt många står inför, och det är klart har vi målet att förändra människors syn på transportmedel från i dag där 60 procent väljer bilen som transportmedel och 40 väljer att åka hållbart till 2030 då vi vill se det rakt motsatta, att bara 40 procent tar bilen.

– Det är en beteendeförändring som måste till.

Kanske måste man också överge den här tanken att trycka på miljöaspekten för att få folk att ändra sig. För i ärlighetens namn har man inte nått så många bilister med just argumentet: Tänk på miljön - ta cykeln eller åk kollektivt.

– Vi kanske måste trycka mer på hälsoaspekten. Det är många som återigen pekar på att våra barn och ungdomar inte håller sig i rörelse på samma sätt som de borde och då varnar forskarna om att det kan leda fram till benskörhet.

Själv pendlar Tomas Bonér från Flen till Eskilstuna med tåget. Han lyfter gärna fram länstrafikens gamla devis som påminde alla om att ta bussen när du kan, ta bilen när du måste... Och blir tåget inställt så ordnas i regel ersättningsbussar fram.

– Det brukar gå väldigt smidigt för min del så här långt.

Han tar bilen om han absolut måste. Han har körkort sedan drygt 30 år, och han har nästan ett helt prickfritt register.

– En och annan parkeringsbot har jag väl gjort mig skyldig till däremot inga fortkörningsböter.

Som bilist beskriver sig Tomas Bonér som en väldigt laglydig medborgare. I värsta fall kan han muttra lite grand över medtrafikanternas ovilja att använda blinkers för att berätta vart de ämnar åka.

– Jo, det händer, det måste jag erkänna. Men annars är jag väl en sådan som gärna ser att trafiken flyter på i en jämn och fin ström. Jag vill inte hamna bakom någon som bestämt sig för att köra 30 kilometer långsammare än alla andra.

Att ta steget fullt ut och arbeta för att kollektivtrafiken ska bli kostnadsfri tar också emot ganska betänkligt:

– Jag har inget emot att det kostar ett belopp... Jag tror att det var Örebro som testade det där med gratis bussresor en tid, eller det heter väl egentligen avgiftsfria, inget är ju gratis, men det visade sig att det blev väldigt dyrt.

– Det var en del människor som använde bussarna som värmestugor vintertid och en del ungdomar hade bussen som en sorts ungdomsgård med stor skadegörelse som följd. Och de busschaufförer som sade i från blev hotade och till sist var man tvungen att överväga att ha med sig ordningsvakter på bussarna.

Men även på detta område finns det utmaningar som heter duga. Hur får man exempelvis till så det finns plats för alla som reser buss i värsta rusningstrafiken mellan 6 och 8 på morgonen och klockan 15 och 17 på eftermiddagen.

– Jag skulle vilja likna trafiken vid ett blodomlopp och målet är självklart att skapa de bästa förutsättningarna för ett jämt och fint flöde av trafik.

Den riktigt stora frågan återstår; Hur förflöt praktiken hos lapplisorna?

– Jag gjorde den eftersom det är den avdelningen som jag känner minst sedan tidigare. Och det var... intressant.

– Jag kan på en gång avliva myten att vi har provision. Det är månadslön som gäller. Och en parkeringskontrollants främsta uppgift är förstås inte att skriva ut böter utan att försöka prata med de som gör sig skyldiga till tokiga parkeringar.

Men du passade inte på att skriva ut några p-böter själv?

– Nej, det överlät jag till de som kan det här.

Hälsoaspekten kan bli tungt argument

Nye trafikchefen i Eskilstuna, Tomas Bonér, tror att man kanske måste överge miljöaspekten som fram till nu nästan alltid åberopats för att förändra trafikanternas beteende. – Jag tror att hälsoaspekten kan bli ett avgörande skäl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!