Sedan i maj i år har Länsbildningsförbundet Sörmland aktivt jobbat för att öka valdeltagandet bland nyanlända förstagångsväljare. Under onsdagen anordnades ett politikermingel där intresserade från allmänheten fick träffa politiker och även lära sig hur själva röstningen går till.
Charlotte Kvarnhem som är projektledare berättade för nyanlända, med stöd av en tolk, vad ett röstkort är, hur det går till och även om att inte behöva berätta för någon var rösten landar.
– Jag börjar alltid prata om röstkortet, har personerna fått hem ett sådant får de rösta. Vi har åkt runt med vår valskola i hela Sörmland och fått en jättestor respons, säger hon och fortsätter:
– En del kan säga att de tänker rösta på Vänsterpartiet eller Moderaterna, att de inte bestämt sig än. Då har de inte riktigt förstått hela bilden, det kan vara väldigt svårt och ta tid. Vi hänvisar ofta till olika nätbaserade tester och att prata med politiker för att höra vad de tycker. Jag brukar också säga "rösta hellre blankt än att inte rösta alls", det är viktigt att upprätthålla demokratin.
Har du tänkt rösta?
På plats på politikerminglet fanns även partirepresentanter. Samtliga partier förutom Sverigedemokraterna hade på förhand tackat ja, men när Eskilstuna-Kuriren kom till lokalen i Årby var endast Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Centerpartiet representerade.
– Den vanligaste frågan jag får är vad som är skillnaden mellan Vänsterpartiet och Socialdemokraterna, det är en jättebra fråga, säger Johan Sandberg (V), valombudsman och kandidat till kommunfullmäktige.
För att försöka nå ut till så många väljare som möjligt har Vänsterpartiet tryckt upp information på flera olika språk som de dels delar ut vid olika arrangerade tillfällen och dels lägger i personers brevlådor.
Mattias Claesson (C), landstingråd, betonar tillgängligheten som en av de största utmaningarna för att nå ut till främst personer i utsatta områden.
– Det är jättebra att Länsbildningsförbundet gör sådana här projekt, de har ett stort demokratiskt uppdrag. Vi har tryckt upp information på mellan åtta och tio olika språk och även på lätt svenska med ganska enkla förklaringar.
Mattias Claesson har märkt att de frågor som ofta engagerar nyinflyttade är bostads- och jobbfrågor.
– De kan komma fram till mig och fråga varför de inte får något jobb, det är svårt och komplext att svara på, säger han.
Exakt vad Länsbildningsförbundets projekt kommer resultera i är för Charlotte Kvarnhem svårt att svara på. Att sprida kunskapen om vilka som får rösta och hur det går till är, enligt henne, fokusområdet i projektet.
– Det här är främst en folkbildningsinsats och vi har fokuserat på fyra kommuner i Sörmland som har dessa speciellt utsatta områden med lågt valdeltagande, säger hon.
Förutom politikermingel, som även anordnats på andra håll i Sörmland, har hon föreläst på bland annat skolor, studieförbund och gatufester.