Nyfikenhet viktig egenskap för styrelseledamöter

Flera talare tog upp betydelsen av nyfikenhet vid Stora Styrelsedagen i Eskilstuna. Dagen blev i år extra festlig eftersom den sammanföll med Styrelseakademien Mälardalens tioårsjubileum.

Ulrika Sjöberg, Sundbyholms gästhamn och restaurang Västra Porten, fick diplom för att ha deltagit i Styrelseakademiens utvecklingsprogram. Hon vann dessutom ett mediepaket från Affärsliv och Eskilstuna-Kuriren värt drygt 30000 kronor.

Ulrika Sjöberg, Sundbyholms gästhamn och restaurang Västra Porten, fick diplom för att ha deltagit i Styrelseakademiens utvecklingsprogram. Hon vann dessutom ett mediepaket från Affärsliv och Eskilstuna-Kuriren värt drygt 30000 kronor.

Foto:

Övrigt2017-11-10 14:20

De drygt 100 deltagarna bjöds på tårtkalas och fick lyssna på flera kända talare. En av föreläsarna var Pia Gideon som bland annat har jobbat som kommunikationschef på Ericsson. Hon är i dag styrelseordförande i det börsnoterade fastighetsbolaget Klövern. Hon har även erfarenhet av att arbeta med entreprenörsdrivna småbolag.

‒Man måste vara nyfiken, man måste förstå människor och lyssna på människor, sa hon.

En annan talare var pr-konsulten Per Schlingmann. Han var en av organisatörerna bakom moderaternas förvandling till de "nya moderaterna" för drygt tio år sedan. Han pratade om vad som krävs för att hänga med när världen genomgår stora förändringar i form av globalisering, digitalisering och urbanisering.

‒Ska man ta fram någon individuell egenskap som jag tror är helt avgörande i den tid vi lever i är det nyfikenhet. Att vara nyfiken på nya möjligheter, men framför allt att vara nyfiken på människor. Nyfiken på våra kunder, men också nyfiken på de som inte vill vara kunder hos oss. Ju mer nyfiken man är desto fler möjligheter kommer man att se.

Stora Styrelsedagen ägde rum på Elite stadshotellet den 25 oktober – på dagen tio år efter att Styrelseakademien Mälardalen grundades. Verksamhetschefen Jeanette Hellgren har varit med sedan starten.

‒Det har varit en jättespännande resa. Jag tror att när vi startade för tio år sedan var vi ungefär 50 medlemmar. I dag är vi närmare 270. Vi växer sakta, men säkert, sa hon till Affärsliv.

‒Här i regionen jobbar vi mycket med mötesplatser. Där handlar det om att hjälpa företagen att hitta den kompetens de behöver och fortsätta inspirera företagare och ägare att börja med aktivt styrelsearbete.

Leif Andersson, styrelseordförande för MPA Måleriproduktion Coating AB, utsågs till Styrelseakademien Mälardalens kandidat till Guldklubban. Syftet med utmärkelsen är att tydliggöra och öka medvetenheten om styrelseordförandens viktiga roll.

‒Jag är väldigt hedrad att få den här nomineringen naturligtvis. Det är fantastiskt kul. Själv i mitt huvud breddar jag den till att gälla alla bolag där jag har jobbat som ordförande. Inte minst AQ som har en fantastisk utveckling. Om jag hade köpt aktier för en miljon när jag började där som styrelseordförande hade jag i dag haft ungefär 100 miljoner, sa Leif Andersson.

En av talarna var Styrelseakademiens ordförande Per Westerberg. Han satt i riksdagen för moderaterna 1979-2014. Mellan 2006 och 2014 var han riksdagens talman. Per Westerberg kommenterade domen i Högsta förvaltningsdomstolen som slår fast att styrelsearvoden ska beskattas som inkomst av tjänst. Per Westerberg menar att domen gör professionellt styrelsearbete svårare. Han vill att regeringen ska förändra lagstiftningen så snart som möjligt.

‒Jag är optimistisk. Jag tror att logiken segrar till slut och jag hoppas det sker redan till kommande höst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om