Nytt arbetssätt ska minska antibiotikaresistans

Antibiotikaronder ska minska antibiotikabehandling och resistens. Nu startar medicinkliniken i Katrineholm arbetssättet.

Foto:

Övrigt2019-03-26 08:00

Tanken bakom de så kallade antibiotikaronderna är att varje patient ska få en så bra infektionsbehandling som går. Genom arbetssättet vill man också att det ska ge en minsta möjliga påverkan på resistensutvecklingen. Med ronderna ska infektions- och avdelningsläkare träffa alla patienter som får eller planeras få antibiotika.

– Läkarna fortsätter ronderna som vanligt. Men vid en antibiotikarond går man igenom alla patienter på avdelningen som behandlas med antibiotika. Man ser vad det är för infektion, om patienten får rätt behandling eller om den behöver bytas, säger Maria Remén, biträdande smittskyddsläkare på Mälarsjukhuset.

I nuläget behandlas omkring en tredjedel av alla patienter med antibiotika.

– Ibland ger man det för säkerhets skull fast det inte är en infektion. Det är det som vi vill motverka. Med vår expertis som infektionsläkare kan vi bidra med hur infektionen behandlas på bästa sätt. Samtidigt vill vi ge antibiotika som har så lite påverkan på resistensutvecklingen som möjligt. Då kan vi avgöra om man kanske kan använda ett preparat som påverkar resistensen mindre, säger Maria Remén.

Medicinkliniken på Kullbergska sjukhuset är först ut i Sörmland efter ett pilotprojekt på Mälarsjukhusets geriatrikavdelning som började i höstas. Då gjordes ändringar av behandlingen i lite mer än en fjärdedel av fallen.

– Hos 26 procent av patienterna vi gick igenom kunde vi göra förändringar. Det var allt från att korta behandlingstiden till rätt antal dagar, att man ändrar dosen eller snabbare avslutar den intravenösa delen av behandlingen och går över till tabletter. I några fall behövde de starkare antibiotika, säger Maria Remén.

Efter Katrineholm är det tänkt att modellen ska införas på alla avdelningar på Sörmlands tre sjukhus. Efter Katrineholm väntar Nyköping med en eller två avdelningar i maj. Maria Remén är positivt till införandet och tycker att det är ett bra sätt att arbeta med antibiotika.

– Tidigare har man använt olika metoder för att följa upp antibiotika på sjukhus. Men det här har visat i undersökningar att det är det mest effektiva arbetssättet. Det är roligt att vi har fått de här resurserna i Sörmland för att omfatta alla kliniker på sikt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!