Nytt beslut: Stadsmissionen ska öppna dagtid för utsatta i Eskilstuna

Härbärget i Smörparken har bara öppet på natten, men snart kommer det även att öppnas dagtid. Detta efter att kommunen och stadsmissionen har ingått ett partnerskapsavtal.

På andra våningen på stadsmissionens lokal i Smörparken öppnas dagverksamheten "så snart som möjligt", enligt Tomas Lindroos, direktor på Eskilstunas stadsmission.

På andra våningen på stadsmissionens lokal i Smörparken öppnas dagverksamheten "så snart som möjligt", enligt Tomas Lindroos, direktor på Eskilstunas stadsmission.

Foto:

Övrigt2018-03-06 16:15

Två år efter att stadsmissionen övertog Härbärgets verksamhet öppnar snart en dagverksamhet i komplement till natthärbärget. Tanken är att stödja utsatta människor i Eskilstuna även under dagen genom samtal och gemenskap.

– Det har varit en lång uppförsbacke, men till slut tog vi beslutet i går i socialnämnden, säger Göran Gredfors (M), kommunalråd och ordförande i socialnämnden.

Kommunens del i budgeten består av 1,7 miljoner kronor medan stadsmissionen har 650 000 kronor i budget. Hälften av personalen på härbärget är just nu volontärer och målgruppen är personer i hemlöshet eller arbetslöshet men också missbrukare och människor som lider av psykisk ohälsa. Nyetablerade svenskar, asylsökande och papperslösa är också välkomna.

– Vi öppnar så fort som möjligt, men först måste vi rekrytera ny personal, säger Tomas Lindroos, direktor på stadsmissionen.

Beslutet kommer efter att kommunen och stadsmission har skrivit under ett IOP-avtal, det vill säga ett avtal för ett idéburet offentligt partnerskap. Det är första gången ett IOP-avtal skrivs under i staden.

– Grundidé är att vi lyfter den ideella sektorn och samarbetar med stadsmissionen som har stor kompetens och en viktig verksamhet, säger Pia Andersson, områdeschef på socialförvaltningen.

I dag är annexet i Smörparken ett natthärbärge med åtta sängar för män och två sängar för kvinnor på första våningen som är öppen från klockan 19 till klockan 8. På andra våningen finns ett vardagsrum med kök, tv, brädspel och soffor som används av natthärbärgets besökare på kvällar och tidigt på morgonen. Där kommer utsatta människor i Eskilstuna kunna vara från 8 till 16 under vardagar när verksamheten drar i gång.

– Det är bra för både besökare och personal att inte behöva stänga vid klockan 8, det är en bättre lösning. Våra besökare uppskattar det, säger Tomas Lindroos.

Tanken är att dagverksamheten även ska fokusera på arbetsintegration samt insatser för kvinnor som ännu är få att komma till natthärbärget.

– När det är öppet dagtid kan man leda människor vidare till exempelvis myndigheter och upptäcka problemen tidigt, säger Tomas Lindroos.

Stadsmissionen hoppas att verksamheten kan hjälpa besökarna att må bättre fysiskt men också psykiskt. Nästa steg är att utveckla en verksamhet för unga utsatta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!