Nytt möte om hur Åker ska växa

Intresset för att vara med och utveckla Åker är större än någonsin förr, det upplever entreprenören Ylva Binder. Nu är hon i färd med att starta en förening med ortens väl och ve i fokus. En ny detaljplan, mer turism och en bättre skola är tre av frågorna på den framtida dagordningen. Men först ska ämnena diskuteras på ett öppet möte i Folkets hus.

Ylva Binder är egenföretagare inom spritbranschen. Sedan hon återvänt till sin hemort Åkers styckebruk efter att ha levt hela sitt vuxna liv utomlands, har hon engagerat sig i allt möjligt som kan tänkas få orten att blomstra.

Ylva Binder är egenföretagare inom spritbranschen. Sedan hon återvänt till sin hemort Åkers styckebruk efter att ha levt hela sitt vuxna liv utomlands, har hon engagerat sig i allt möjligt som kan tänkas få orten att blomstra.

Foto:

Övrigt2017-03-06 13:15

För tre veckor sedan tog Ylva Binder initiativ till ett möte mellan ortsbor och representanter från kommunen för att prata om hur Åker kan bli en bättre och trevligare plats. Ett 40-tal personer kom för att diskutera stort som smått, allt från hur gräsklippningen sköts i centrum till bostadsfrågor. Det sistnämnda var en fråga som engagerade.

‒Många känner att byggandet och utvecklingen i Åkers styckebruk har stannat av, säger Ylva Binder.

Hon berättar att det finns en stor andel kommunala hyresrätter i Åker. Samtidigt är det ont om lediga villor och radhus, och lägenheter med högre standard med den äldre befolkningen som målgrupp.

‒I många av de stora villorna bor det en eller två äldre personer, som gärna skulle vilja flytta till något mindre men som inte hittar något här, säger Ylva Binder.

En av frågorna som en framtida Åkersförening ska driva handlar därför troligtvis om bostadsbyggande. Föreningen ska verka för att kommunen gör en detaljplan för Åker för att se över om mark som i dag inte får bebyggas kan användas för nya bostäder.

En annan av Ylva Binders hjärtefrågor är turismen. Hon vill bland annat utveckla bättre turistkartor för den som vill upptäcka naturen. Det finns också planer på att ordna en hemsida där besökare kan lära sig mer om ortens historia, hitta ett vandrarhem och hyra en kanot. "Paketera Åker för turister" kallar Ylva Binder det. Även detta kan bli något som en Åkersförening får sätta tänderna i. Men först behövs det resurser, både ekonomiska och i form av frivilliga som kan ställa upp.

‒Att sätta upp en professionell hemsida är inget man bara gör. Någon måste sköta om den och uppdatera den, och då krävs det investeringar. Det går att få mycket krafter ideellt, för det finns hjärta i Åkersborna, men det är nödvändigt att även företagarna hakar på, säger Ylva Binder.

Innan föreningen blir verklighet planerar hon ett diskussionsmöte till, närmare bestämt den 3 april klockan 18.30 i Folkets hus. Alla som vill är välkomna, berättar hon. Planen är att fler Åkersbor ska få komma till tals i en rad olika frågor som berör orten. Den som till exempel har åsikter om hur skolan i Åker kan bli bättre, kan sätta sig vid mötesbordet om skolan. Den som hellre diskuterar näringsliv kan ansluta sig till den debatten. Ylva Binder har bjudit in kommunen för att bidra med fakta, svara på frågor och lyssna på medborgarnas åsikter. Hon tror att många Åkersbor kommer att vilja ta chansen att uttala sig.

‒Jag känner att det har skett en attitydförändring i Åker. Fler hör av sig och frågar hur de kan vara med och hjälpa till, säger hon.

Monica Lindell Rylén (S), kommunalråd och Åkersbo, tycker att diskussionsmötet är ett bra initiativ.

‒Jag ska själv gå dit, även om jag missar början av mötet eftersom folkhälsoministern Gabriel Wikström är på besök i Strängnäs samtidigt. Jag ska smita ifrån det så fort jag kan så att jag kan komma och lyssna på vad Åkersborna tycker, säger hon.

Hon tror att det är en bra idé att starta en förening där företagare, privatpersoner och föreningar i Åker kan samlas.

‒Det skulle vara jättebra. Jag var själv med och startade föreningen Åkers framtid på 1990-talet. En organisation som kan kanalisera medborgarnas tankar och idéer gör det också lättare för oss som kommun. Det är lättare att kommunicera med en styrelse än med flera olika enskilda medborgare, säger hon.

MonicaLindell Rylén håller med om att det behövs fler bostäder i Åker, både villor och fler hyreslägenheter. Men att ordna fram en ny detaljplan är inget som sker i en handvändning, menar hon.

‒I slutet av 2015 antogs en fördjupad översiktsplan. I den bästa av världar skulle vi kunna ha en massa detaljplaner som ligger klara och väntar på att företag ska börja bygga, men det tar tid och kostar pengar. Först måste det finnas exploatörer, säger hon.

Frågor som föreningen kan komma att driva

Skolan – förbättra skolans rykte så att inte föräldrar låter sina barn gå i skolan i Mariefred eller Strängnäs.

Turismen – synliggöra Åker för besökare i kommunen, till exempel genom en ordentlig hemsida.

Bostäder – verka för en ny detaljplan och få kommunen och privata aktörer att vilja bygga i Åker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!