Två gånger i månaden får nyanlända föräldrar i Vingåkers kommun nu chansen att lära sig mer om sina barns skolgång. Abeer Zriek är integrationspedagog på Kulturskolan och hon har tagit initiativ till projektet som hon driver tillsammans med sin kollega Tiina Rokka.
– Det finns behov av en bättre kommunikation mellan skola och hem. Invandrarföräldrar är ofta rädda och blyga för att ställa frågor om skolan och jag vet att det också finns lärare som har många frågor och inte känner till så mycket om elevernas bakgrund. Det blir lättare att få barnen att utvecklas om föräldrar och skola hittar gemensamma lösningar, förklarar Abeer Zriek.
Hon har själv varit i samma situation då hon kom från Syrien för drygt tre år sedan. I sitt hemland arbetade hon som bildlärare.
– Första året i Sverige försökte jag lära mig mycket om rättigheter och skyldigheter och det svenska skolsystemet. Jag kämpade för att förstå samhället och reglerna rätt.
I fjol arbetade Abeer Zriek på Sävstaskolan och hon har hunnit bygga upp relationer med många nyanlända barn och föräldrar.
– Jag är volontär på fritiden och känner till deras problem. Det blir ofta många missförstånd, då familjerna inte kan så mycket svenska och inte alltid förstår hur skolan fungerar. I dag har barnen två liv, ett hemma med traditioner och ett helt annat i skolan.
Innan det första informationsmötet var Abeer Zriek på SFI och Mötesplatsen för att berätta om projektet. Det gav resultat och till upptakten den 14 mars kom 27 föräldrar. På plats fanns personer som kunde tolka till dari, arabiska och engelska och föräldrarnas frågor handlade om allt från modersmål till betygssystem.
Abeer Zriek har redan fått förfrågningar från andra kommuner som vill starta liknande projekt och hon hoppas att hennes initiativ ska ge ringar på vattnet.
– Jag vill nå ut till både asylsökande familjer och de som har fått uppehållstillstånd och hoppas att de tar chansen.