Nytt regionalt integrationsprojekt testas i Flen

Efter kommunala integrationssatsningar – som odlingsprojekt, läxhjälp och matlagningsgrupper – tar Flen nu ett nytt grepp. Språkvänsprojektet ska bli en större spelare över hela länet.

Övrigt2017-10-24 06:31

Kommunen samarbetar med flera olika studieförbund inom ramen för integration och språkvänstemat. Men nu vill man bredda begreppet och få med alla på tåget.

‒Vi ska försöka få till ett IOP, idéburet offentligt partnerskap. Man kan säga det är en överenskommelse mellan kommunen och den ideella sektorn. Det kommer handla om språkvänner men att hitta nya utvecklingsformer för det, säger länsbildningskonsulent Maria Forss som är en spindel i nätet för alla studieförbund i hela Sörmland.

‒Peter kontaktade mig eftersom han hade kontakt med några studieförbund men vi vill kunna erbjuda alla. Detta är ett försök på en ort att bygga upp en form av organisation mellan kommun och ideella sektorn som kan leva vidare, fortsätter Forss.

Projektet, med en styrelse bestående av studieförbund, länsbibliotek och folkhögskolor, löper över två år och finansieras av Landstinget. Men exakt vad det ska gå ut på är inte klart.

‒Det är brukarstyrt, så har det varit från början. Det poppar upp idéer som jag sedan försöker realisera genom att koppla det till studieförbund och ytterligare partners. Det är så vi ska fortsätta jobba och det kan vara både större och mindre saker, säger Peter Hult, Flens kommuns integrationssamordnare.

Satsningen vänder sig till nyanlända med uppehållstillstånd och Maria Forss kallar brukarnas medverkan en kärnfråga.

‒Vår tanke är att göra en inventering och gå ut till dem som finns här och fråga vad de har behov av utöver det som redan finns. Det görs otroligt mycket och inte bara i tätorten. Det blir också viktigt hur vi får våra svenskar att medengagera sig.

För ändamålet kommer en projektledare att anställas.

‒Projektledaren ska fram till jul bygga upp ett nätverk som sedan kan träffas en gång i månaden, säger Forss och tillägger att en minimässa för projektet planeras senare i höst.

‒Man är en del av att bygga språkvän om man vill det, tanken är att invandrarna själva enkelt ska kunna engagera sig i det här. Det är oftast nya pensionärer som driver detta, en mogen verksamhet, och dit man vill komma, säger Peter Hult.

Projektet har redan nyfikna ögon på sig.

‒Landstinget har anslagit 650 000 i forskning på det här sättet att jobba med integration. Vi har två seniora forskare som är här och skuggar mig, det är ett ganska häftigt projekt. Det har varit ett otroligt löst nätverk men det ska bli kul att se om man kan paketera det och göra en Flensmodell som går att exportera, säger Peter Hult.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!