Gillar du att odla har du säkerligen inte missat Sara Bäckmo. Sedan 2012 driver hon Skillnadens Trädgård som är Sveriges största trädgårdsblogg med mellan 300000 och 400000 sidvisningar per månad. Och Sara lever verkligen som hon lär. På sin lilla gård söder om Växjö odlar hon grönsaker som hela familjen livnär sig på året runt.
När Extra stör henne i förmiddagsarbetet vid datorn berättar hon att eftermiddagen troligtvis ska spenderas i tunnelväxthuset.
– Sår jag spenatfrön nu så kan jag skörda i maj, säger hon.
Att det är hett att odla sina egna grönsaker är helt klart och det är en trend som Sara gillar.
– Ju fler som börjar odla, ju fler som delar med sig av sina resultat och inte bara i form av läckra skördebilder utan att vi mår bra av att vi odlar, då tror jag att fler blir nyfikna och tänker att det där skulle jag också vilja göra. Fler och fler kommer att se ett värde i att odla upp sin trädgård och man sätter ett värde i att bli bjuden på mat som man odlat själv. Det är fantastiskt, säger hon.
Ett annat argument som Sara visar på är att en odlingsträdgård inte är statisk.
– Varje år ser den ny ut. Gör du en busk- eller perennplantering gör du det för att den ska vara där under några år, grönsaksodlingen är ny hela tiden. Och när man tröttnat på den är det bara att kratta ut den och så gräs. Man har råd att göra det testet.
Det behövs heller inte så mycket för att ändra sin trädgård från att bara vara en prydnad till en odling som ger mat.
– Verkligen inte, men trädgårdsodling kan vara en prylfixerad historia också, ha,ha.
De måste vara frustrerande ibland att få folk att förstå din passion?
– Man blir frustrerad när man hör den skepsis som finns. Det finns folk som säger "att det där kan du göra, men vi som odlar i Stockholm har ju inte samma förutsättningar". Men då vet jag att de har mildare klimat än vad jag har. Så i princip kan de göra vad jag gör plus lite till.
Hur resonerar du kring torkan förra året och hur framtidens trädgård kommer att se ut?
– Innan förra sommaren så tänkte jag inte ens på vattnet. Vi har egen brunn så jag har vattnat när det behövs. Det jag däremot har tänkt på är att jag inte har tid att vattna. Jag har inte mer tid att vattna nu och ifjol var det kris och panik då det inte fanns något vatten, så det är klart att det finns med mig i år.
Sara har därför i år tagit med i beräkningen att det kommer att bli en torr sommar.
– Då blir det en glad överraskning om det regnar hela sommaren, ha ha... Nej, jag har planerat odlingarna så att jag i princip bara ska vattna i växthusen och sköta om sådderna på våren så att det gror på friland. Därefter ska jag inte behöva lägga så mycket tid på vattning.
Har du valt plantor/grönsaker som ska tåla det här lite torrare klimatet?
– I första hand har jag valt lite hur växterna ska stå så att jag kan göra en enklare prioritering. I min odling och många andras så njuter vi av att plantera många växer tillsammans för att det ska se fint och frodigt ut. Nyttja varenda yta till max. Det är bra på många olika sätt också men i år har jag valt att plantera grönsaker som vi behöver mest i bäddar där de inte behöver konkurrera med några andra grönsaker eller sommarblommor. Till exempel står kålen i bäddar som är hårt täckodlade för att minimalt med fukt ska dunsta. Jag har faktiskt täckodlat all kål i år med ull.
Bästa sättet att få ut så mycket som möjligt av sin trädgård är faktiskt att använda sig av den året runt.
– Jag behöver inte förlita mig så hårt på sommaren. Nu på vårkanten är det väldigt bra förutsättningar och nu är det fullt av vatten i marken dessutom. Planterar jag spenat nu så kan jag snart fylla frysen med kilovis med mat. Och då behöver jag inte lägga så mycket ork på att odla mangold i sommar, den energin och fukten kan jag lägga på annat i stället. Så om vi blir bättre på att utnyttja säsongen, tidigarelägga och senarelägga den, så blir det inte så stora krav på sommarmånaderna.
– En jätteviktig del i det här är att vi inte ska kompensera vårt eget bortfall genom att köpa importerade grönsaker. Vi ska äta de saker som vi kan odla trots att det är kallt eller torrt. Vi måste bli bättre på att anpassa munnen efter vad vi kan odla.
Att Sara brinner för sin trädgård råder ingen tvekan om. Den nya boken, Vinterodling i Skillnadens Trädgård, som hon ska föreläsa om i Nyköping den 7 april, tar just upp hur man bäst kan utnyttja sin jordplätt året runt.
– Många undrar varför man ska föreläsa om vinterodling på våren men mycket av det som jag gör under vintern i min trädgård har sin grund under våren. Jag väljer vilka växter som jag ska odla. Ta purjolök till exempel, jag sår den 14 månader innan jag ska äta upp den. Så jag måste ha lång framförhållning och det tycker jag att människor måste bli bättre på också.
Och hur var det med kålen då? Sara Bäckmo tycker att den är en fantastisk grönsak.
– Visst, den behöver lite omskötsel och näring, men det blir bra mat. Kål är något som man kan odla både tidigt och sent på säsongen. Det finns också hur många olika sorters grönkål som helst som ser olika ut och smakar olika. Och de växer dessutom när det är både kallt och mörkt.