‒Idrott och alkohol hör inte ihop, men idrottsanläggningarna kan också användas till annat, säger kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S).
Kommunstyrelsen ställde sig under tisdagens sammanträde bakom förslaget till nya riktlinjer för alkoholservering i Eskilstuna. Bland annat blir uteserveringar tillåtna året runt och inställningen till alkoholservering på idrottsanläggningar blir tydligare.
"På och i direkt anslutning till idrottsanläggningar kan alkoholservering medges på avgränsade ytor", står det i riktlinjerna.
I det ursprungliga förslaget skulle det inte gälla på läktarna, som skulle vara alkoholfria zoner.
‒När det till exempel gäller nya arenan är det viktigt att få in pengar för att sänka kostnaderna, då kan vi inte göra det omöjligt för andra typer av evenemang genom att totalförbjuda alkohol, säger Jimmy Jansson.
‒Vi måste kunna vara flexibla, men det måste prövas från gång till gång.
Vänsterpartiets gruppledare Maria Chergui är kritisk till att orden "dock ej på läktarplats" plockades bort ur riktlinjerna:
‒Det behövs alkoholfria zoner för att skydda barn och unga mot exponering av alkohol. Därför tycker vi att den meningen har ett värde att finnas med.
Riktlinjerna för alkoholservering klubbas formellt i kommunfullmäktige 23 mars.
En fråga som är aktuell, men som inte är aktuell i det här sammanhanget, är polisens förslag om alkoholförbud runt Tunavallen i samband med matcher i herrallsvenskan.
‒Det är något som kan regleras i de lokala ordningsföreskrifterna som ska ses över under våren, säger Jimmy Jansson.
‒Vi är beredda att diskutera möjligheten till specifika regler för Tunavallen, men då vill vi också diskutera att utöka området som patrulleras av ordningsvakter i centrum.
För att öka tryggheten vill kommunen anlita ordningsvakter som patrullerar centrala Eskilstuna, Centralstationen, vissa parker samt stadsdelarna Fröslunda, Lagersberg, Årby och Skiftinge. För det krävs polisens tillstånd.