Så här långt under 2019 har fem fall av salmonella hos katter i konstaterats i Trosa kommun samt två fall i Gnesta. Det kan jämföras med 2018, då det på hela året handlade om fyra fall i Trosa samt åtta i Gnesta.
– Positiva fall av salmonella hos katt under senvintern är vanligt. I de flesta fall beror det på att de smittats av småfåglar som de tagit, säger Viktor Ahlberg, laboratorieveterinär på avdelningen för mikrobiologi vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).
Under 2017 noterades inga salmonellafall i varken Trosa eller Gnesta. 2016 handlade det om fyra fall i Gnesta. En salmonellasmittad katt kan få feber, kräkningar och blodig diarré. Riktigt sjuka katter kan avlida. Många katter får bara milda och övergående symtom, eller inga alls. SVA rekommenderar inte antibiotikabehandling utan att man låter kattens eget immunförsvar få bort infektionen ur kroppen.
Salmonella kan smitta både från djur till människa och tvärtom.
AnnaMaria Estensson är länsveterinär vid länsstyrelsen i Sörmland. Även hon säger att en trolig smittorsak är att bakterien överförs från småfåglar.
– De senaste två åren har det skett en ökning av rapporterade salmonellafall hos katter över hela landet. Det är också fler katter som har provtagits. Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), som är expertmyndighet när det gäller djursmittor har ingen förklaring till detta. Under slutet av februari samlade SVA in prover från fågelbord i hela landet för att undersöka förekomsten av salmonella.