Elin Ståhl Johansson, samordnare för sexualitet och hälsa, och Sofie Grunditz, kurator, stod på fredagen i entrén till Mälarsjukhuset för att svara på frågor och informera om hiv och aids. På söndag är det Världsaidsdagen – en dag som instiftades 1988 vid en internationell konferens om aidsprevention som fortfarande behövs.
— Vi behöver hålla diskussionen vid liv. Jag tror att kunskapen hos allmänheten inte riktigt motsvarar vad som faktiskt är känt om sjukdomen, säger Elin Ståhl Johansson.
Världsaidsdagen handlar om att förändra attityden gentemot sjukdomen och de som lever med den.
— Det är viktigt att till exempel öka kunskapen om att hiv inte smittar via vardagliga kontakter som kyssar, kramar, toaletter och att dela köksartiklar. Det är fortfarande en del som tror det. Okunskapen gör det svårare för dem som lever med sjukdomen, säger Sofie Grunditz.
I Sörmland lever ett hundratal personer med hiv, och i år har 13 nya fall registrerats hittills. Antalet brukar ligga runt tio fall årligen. Hos de patienter hon möter finns fortfarande en stor rädsla för hur folk ska reagera när de berättar om sin sjukdom.
Tack vare effektiva bromsmediciner går det i dag att leva ett långt och bra liv med hiv.
— Man har visat att smittsamheten går ner mot noll hos en person som behandlas mot hiv. Smittorisken finns framför allt bland de som är smittade men inte vet om det, säger Elin Ståhl Johansson.
Det är också det som är fokus för Världsaidsdagen i år – att man ska testa sig och prata om sjukdomen.
På bordet framför dem finns bland annat informationsmaterial och kondomer som delas ut till dem som kommer förbi. Förbipasserande kan också delta i en tävling med frågor om hiv och aids. Sofie Grunditz och Elin Ståhl Johansson diskuterar sedan svaren med deltagarna.
— De flesta är lite förvånade att de inte vet mer. Många vet inte riktigt hur utvecklingen har sett ut i Sverige. Men även om det finns en osäkerhet tror jag att de flesta egentligen vet hur det smittar, men att det finns en rädsla som lever kvar, säger Elin Ståhl Johansson.
— Statistik visar att många till fortfarande tror att hiv smittar via insektsbett. Ett ganska stort antal säger också att de skulle undvika nära kontakt med en person som har hiv. Yngre personer är något mer rädda, säger hon.
Om man har frågor om hiv och aids går det bra att vända sig till sin vårdcentral, en ungdomsmottagning eller en SESAM-mottagning (sex och samlevnadsmottagningar).