Ölen har sipprat in i varje liten detalj av Rune Mårtenssons liv

Mikrobryggeriet Adolfsbergs Brygghus är inte ännu kommersiellt, men öl-entusiasten har stora planer för sitt bryggande.

Rune Mårtensson utanför Adolfsbergs bryggeri.

Rune Mårtensson utanför Adolfsbergs bryggeri.

Foto:

Övrigt2017-08-04 07:01

Det är söndagseftermiddag och på torpet i Adolfsberg doftar det regn och malt. I garagebyggnaden bredvid huset sitter tre gamla vänner vid ett slitet träbord. Idag har de hunnit testa tre olika sorters öl och fler blir det.

Rune Mårtensson startade upp sitt privata bryggeri för ungefär tio år sedan. Passionen för öl har funnits med sedan det blev möjligt att köpa bryggsatser på 70-talet, men hemmabryggeriet har på senare år utvecklats.

– Jag valde att ta pension lite tidigare för att kunna ägna mig åt min hobby – att brygga öl. Men det är mycket runt omkring bryggandet som jag älskar också, så som att träffa andra entusiaster, testa nya smakmalt och att gå på ölprovning, säger han.

En vanlig dag för Rune Mårtensson börjar i bryggeriet. Innan frukost går han ut och sätter på kokaren. Efter det finns det tid för kaffe under tiden som vattnet värms upp.

– Om man är väl förberedd kan man brygga öl på sex timmar, men vanligtvis tar det mellan åtta till tio timmar, säger han och berättar om hur processen går till.

Grundingredienserna är vatten, malt och jäst. Jästen avgör om ölen blir ljus eller mörk och malten behövs för jäsningsprocessen. Många öl smaksätts med humle för att få beskan och på det sättet balansera upp för sötman som malten ger.

– Ju längre man har humlet i, desto bittrare blir det. Det är känsligt med smakerna, om man till exempel brygger en vinteröl och kryddar med nejlika, kan en enda nejlika för mycket förstöra hela ölen, säger Rune Mårtensson.

Att skapa nya recept är det roligaste med att brygga öl enligt honom. På det slitna träbordet ligger en pärm med namnet "Runes hemliga ölrecept".

– När jag började brygga skrev jag alla recept för hand, men nu finns det datorprogram där man kan designa sina smaker från början. Man kan till och med se vilken färg ölen kommer få beroende på vad man fyller i, berättar Rune Mårtensson.

Han hoppas att Adolfsbergs Brygghus ska kunna bli ett kommersiellt bryggeri en dag, och framtiden ser ljus ut.

– Vi hoppas på att en krögare kommer att köpa upp gamla hotell Katrineberg, och att han vill ha ett bryggeri i källaren. Där skulle vi ha möjlighet att nå upp till standarden som krävs för att få tillstånd att sälja sin öl på marknaden.

Det som krävs för att bli en kommersiell aktör på marknaden är att lokalen är livsmedelsklassad, att man har utrymme att förvara den oskattade brygden med larm och galler och att man på ett säkert sätt kan transportera dryckerna. Det behövs även kapital och engagemang.

– Det krävs många eldsjälar för att vi skulle kunna få igång ett riktigt bryggeri här i Sköldinge, säger Rune Mårtensson.

Han beräknar att det kostar minst en halv miljon att skaffa utrustningen som behövs, och processen slutar inte där. När det professionella bryggandet väl är igång kan man sälja sin öl i Systembolagets beställningssortiment men då behöver man kunna transportera ölen till deras lager i Örebro. För att hamna i en vanlig butik krävs det en rejäl efterfrågan.

– Men bara att få starta ett bryggeri som säljer åt lokala krögare vore en dröm. Sen kollar vi på möjligheten att odla egen humle också. Jag tar ju redan vatten från min egen brunn så om vi kunde stå för alla råvaror själva vore det en häftig grej, säger Rune Mårtensson.

På sin gård har han redan humleplantor, men de är till för dekoration.

För att hela tiden utvecklas i sitt ölbryggande så träffas Rune Mårtensson och 15 andra hemmabryggare varannan vecka.

– Det är bra för att få feedback, tips och inspiration. Sen är det alltid trevligt med lite ölprovning, säger han och skrattar.

Ölen som bryggs vid Adolfsberg Brygghus ska smaka äkta.

– Jag vill att man ska känna att den verkligen är hembrygd i hembygd. Det är så här öl ska smaka. Många som tror att de inte tycker om öl blir förvånade när de får smaka min öl, berättar Rune Mårtensson.

Eftersom att ölen han brygger inte får säljas än så länge, blir nästa chans att smaka på Rune Mårtenssons öl i november på Vinterölsträffen. Där kommer han tillsammans med andra entusiaster att tävla om att ha bryggt den godaste ölen.

– Men jag får alltid bjuda. Och jag välkomnar gärna andra hit för att brygga om intresset finns. Det är bara att de själva införskaffar eller betalar för råvarorna och tar kontakt med mig, säger Rune Mårtensson.

Förutom att engagera sig i sitt eget bryggeri så är Rune Mårtensson också ordförande i Sköldinge Ölkultur. Han hoppas att de i framtiden kan arrangera ölrundor för utomstående.

– Jag har varit på flera, bland annat i Danmark. Då får man ett glas och några kuponger och går runt till lokala bryggerier. Det kan vara nästintill identiska öl som smakar helt olika beroende på hur man bryggt den. Det är en riktig upplevelse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!