Omdiskuterat lagförslag: Hundratals ridskolor kan tvingas bygga om

Regeringen föreslår en ny djurskyddslag som gör det förbjudet att ha hästar uppbundna i spiltor. Hundratals ridskolor kan tvingas bygga om, bland annat de i Ekeby och Vilsta, där Pia Lusth är ridskolechef:– Det kan bli ett elände.

Hundratals ridskolor har av tradition sina lektionshästar i spiltor, där både personal och elever enkelt kan hantera dem.

Hundratals ridskolor har av tradition sina lektionshästar i spiltor, där både personal och elever enkelt kan hantera dem.

Foto:

Övrigt2018-01-11 04:02

Ridning är enligt Riksidrottsförbundet Sveriges näst största ungdomsidrott och den sjätte största sporten totalt, sett till antalet utövare. Det finns ungefär 900 ridklubbar, varav runt hälften driver ridskola.

Frågan om ridskolornas och hästarnas väl och ve engagerar hundratusentals människor och regeringens förslag om spiltförbud har skapat debatt.

Å ena sidan välkomnas att hästarna kan få en större rörelsefrihet, å andra sidan framhålls att spiltor fungerat fint i många år och att en omställning riskerar att slå mycket hårt mot kanske främst ridskolorna.

Pia Lusth, ridskolechef på Vilsta och Ekeby ridskolor utanför Eskilstuna, gillar inte förslaget:

– Det kan bli ett elände. Det finns 450 ridskolor i Sverige och de flesta av dem har spiltor. Med ett förbud tvingas de bygga om och då undrar jag, vem ska betala? säger Pia Lusth.

Vi hyr ju av Eskilstuna kommun. Tänker de betala?

Pia Lusth

Vilsta och Ekeby ridskolor drivs av Eskilstunaortens ryttarförening, på anläggningar som de hyr av Eskilstuna kommun. Föreningen ger varje vecka totalt 600 ridlektioner och har nära 50 hästar.

På Vilsta ridskola står 16 av dem i spiltor och 11 i boxar, där hästen rör sig fritt på en egen begränsad yta. Pia Lusth ser inga problem med nåndera.

– Jag har jobbat i branschen i 32 år och har aldrig uppfattat att någon häst mår dåligt av att stå i spilta – eller i box, för den delen.

På ridskolan står hästarna i sina spiltor och boxar tio timmar nattetid och i ett par kortare omgångar under dagen, i samband med fodring och lektioner. Varje häst går två-tre lektioner per dag.

Förutom lagförslagets kärnfråga, djurskyddet, menar Pia Lusth att det finns en för ridskolorna viktig säkerhetsaspekt att ta hänsyn till.

– Vi jobbar med att utbilda från början ofta okunniga människor. För dem är det betydligt mindre säkert att gå in i en box för att hämta en häst, än att gå in i en spilta.

Om lagförslaget går igenom måste Vilsta ridskola bygga om och ut. Av de 16 spiltorna kan man göra 8 boxar, så ytterligare 8 boxar måste till – i en helt ny byggnad, för de nuvarande är fulla.

Pia Lusth återkommer till finansieringen. Utredningen bakom lagförslaget slår förvisso fast att det, främst med hänsyn till ridskolorna, behövs en rejäl övergångsfas. Det är dock oklart hur lång den blir och förr eller senare tvingas Vilsta, och hundratals andra ridskolor, ställa om.

– Då måste vi antingen ha fler boxar eller dra ner på verksamheten. Vi hyr ju av Eskilstuna kommun. Tänker de betala? undrar Pia Lusth.

Peter Kallings, veterinär och ledamot i Svenska Ridsportförbundets djurskyddsutskott, uppmanar ridskolorna att se positivt på förslaget:

– Ta vara på möjligheterna och sätt press på kommunerna. Nu när ridning även omfattas av friskvårdsbidraget, sök stöd för att det i samband med ombyggnad av spiltor även vid behov ska installeras omklädningsrum och duschar. Alltså som på andra kommunala sportanläggningar, säger han till hästmagasinet Hippson.

Regeringens förslag

Paragraf 7.5: Alla djur bör hållas lösgående.

Paragraf 7.6: Det införs också ett krav på att ett djur får fixeras eller på annat liknande sätt få sin rörelsefrihet begränsad endast om det sker tillfälligt och om det är nödvändigt av veterinärmedicinska skäl, av djurskyddsskäl, med hänsyn till säkerheten för den som hanterar djuret eller av liknande berättigade skäl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!