Ompröva beslutet om Flens nya äldreboende

Övrigt2009-03-22 17:24

Trots ett massivt motstånd från bland annat pensionärsorganisationerna beslutade en majoritet av Flens politiker att förlägga ett nytt särskilt äldreboende till närheten av Hammarvallen. Ibland användes namnet Stenhammar för att ge platsen lite extra status. Sanningen är den att äldreboendet kommer att ligga utkastat i ett skogsområde, där inte ens solen lyser under en stor del av året, om man får tro ett yttrande över detaljplanen.

Flens kommun inledde med att ställa upp en kravspecifikation. I det sammanhanget användes också det populära ordet värdegrunder. De krav som ställdes var:

Ytkrav – envåningsbyggnad, tomt för den nu aktuella byggnaden, ytterligare intilliggande mark för en eventuell utbyggnad.

Läge – ett som snabbt går att förverkliga med hänsyn till mark och planfrågor.

Omgivning – miljö, vacker natur.

Närhet – till kollektiva kommunikationer.

Av underlaget för beslut om lokalisering ges en förklaring till det första kriteriet. ”Boendet bör vara i ett plan, då det underlättar den boendes orientering och liv i ett nytt sammanhang.”

Vilket underlag som finns för detta påstående redovisades inte. Det saknas underlag för att påstå att det skulle vara lättare att orientera sig bland 35 lägenheter utspridda på ett plan än att orientera sig i ett hus med flera våningsplan. Många som kommer till ett äldreboende har dessutom erfarenhet av att bo i flervåningshus. Lägenheterna i flervåningshus blir dessutom ljusa och kan ha fin utsikt. Vilket den saknar som bor i skuggan av skogen. Det finns heller inget som säger att boende i flera plan är mer svårarbetat. Det kan till och med vara tvärtom.

Omgivningen kring Hammarvallen är inte särskilt naturskön. Den består av en idrottsplats ett stycke bort och skogsområden som är mycket kuperade. Dessutom är läget ensamt och kan säkert upplevas som otryggt både för boende och personal. I all synnerhet som boendet är utspritt och i ett plan.

Närhet till kollektiva kommunikationer saknas.

Platsen är från början fel vald. En förklaring till detta kan vara socialchefen i Flen tidigare arbetat i Mörbylånga kommun där man byggde ett äldreboende i ett plan som sedan fått stå modell för Flen. Men skillnaderna mellan Flen och Mörbylånga är stora. I Mörbylånga ingår äldreboendet som en integrerad del av övrig bebyggelse. Allmänna kommunikationer finns alldeles inpå knuten.

Genom att byggföretaget Peab beslutat sig för att inte bygga ett planerat flerbostadshus i närheten av Flens järnvägsstation och det så kallade SEB-huset har möjligheter öppnats för att ändra planerna för Flens nya äldreboende. Kommunen äger redan halva tomten. Äldreboendet kan ges en central placering, med närhet till kommunikationer och parkanläggningar. En plats som kan kännas trygg både för boende och personal och en plats där det är enkelt att besöka de boende.

Flens kommun bör ompröva sitt beslut!

Karl N Alvar Nilsson,

Flen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om