Omtvistad damm får inte öppnas

Hotet mot Flens dricksvattenförsörjning skulle vara mindre allvarligt om det inte var för dammen i Sibro. I år får luckorna inte öppnas, kräver Sörmland vatten.

Dammen vid Sibro kvarn påverkar dricksvattenförsörjningen till Flens centralort.

Dammen vid Sibro kvarn påverkar dricksvattenförsörjningen till Flens centralort.

Foto:

Övrigt2017-03-07 14:29

Som om torka och låg nederbörd inte var nog, påverkas vattenförsörjningen av Flens centralort och några av kransorterna också av den gamla fördämningen vid Sibro kvarn. Den ägs och regleras av Nyköpings kommun, som saknar dricksvattenintressen i Båven.

Normalt öppnas dammluckorna varje år den 1 april och stängs igen den sista augusti. I år får det inte ske, varnar Marie Norén, VA-produktionschef vid Sörmland vatten och dess dotterbolag Flen vatten och avlopp AB.

Bolaget har nu vänt sig till länsstyrelsen och ansökt om ett föreläggande mot dammens ägare Nyköpings kommun. Rätten att ta ut maximalt 1,5 miljoner kubikmeter vatten för att försörja Flensborna måste vägra tyngre än intressena nedströms, resonerar Norén.

– Försörjningen måste prioriteras. Öppnas luckorna blir situationen allvarlig.

Regleringen är resultatet av ett domstolsbeslut på 1940-talet. Den har länge varit omtvistad och skapat strid mellan myndigheter, näringsintressen och privatpersoner. Nedströms minskar fördämningen risken för såväl översvämningar som torrläggning, beroende på Båvens vattennivå.

Men dammen påverkar också Flens vattenförsörjning och sjöns naturvärden. I Båven finns den hotade och därmed skyddade malen. Tidningen rapporterade nyligen om hur vattenregleringen påverkar fisken.

Enligt Lars Juhlin, handläggare vid länsstyrelsen, kommer dammöppningen sannolikt att stoppas i år.

– Det är inte troligt att nederbörden och vattentillgången i Båven ökar tillräckligt kraftigt. Så det lutar åt ett sådant föreläggande.

Det välkomnas i sådana fall av Nyköpings kommun, som vill undvika skadeståndsrisken med att frångå domen från 40-talet. Kommunen saknar tillstånd för dammen och har förelagts av länsstyrelsen att ansöka om vattendom. Tidsfristen går ut i sommar, påminner Juhlin.

– En vattendom skulle fastställa regleringen av vattennivåerna. Så länge dom saknas får vi ta till greppet med föreläggande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!