Februari har trots flera kyliga dagar börjat mildare än normalt i Sörmland. Temperaturen har hoppat fram och tillbaka över nollstrecket, och snö och regn har skapat ett riktigt slaskkaos på gator och vägar.
Väderläget ser enligt SMHI inte ut att förändras de närmaste dagarna.
– Dagtid är det mild luft som dominerar, men nattetid är det risk för att det fryser på. Och det kan frysa på vägytor även om det är plusgrader i luften, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI.
Flera nederbördsområden väntas passera under de närmaste dygnen. Troligen kommer den mesta nederbörden falla som regn, men även snö eller snöblandat regn kan förekomma. Kustnära trakter i Sörmland får till råga på allt blåsigt, med risk för kulingvindar ute på Östersjön.
– Det kommer kunna vara lite blåsigt även in över land i helgen så det kan nog upplevas som riktigt ruggigt, säger Sandra Andersson.
Kombinationen av fukt och temperaturväxlingar är inte bra, vare sig för trafiksäkerheten eller vägarna som sådana. Risken för både hala vägbanor och vattenplaning är stor, och vägarna tar dessutom stryk. När vatten fryser och tinar i vägbanan riskerar asfalten att sprängas sönder.
– För torra och bara vägbanor är temperaturväxlingar inget som helst problem. Men i kombination med nederbörd eller hög luftfuktighet blir det problematiskt. Vi riskerar att få mycket vägskador, säger Lennart Helsing, presskommunikatör på Trafikverket.
Trafikverkets entreprenörer inspekterar löpande landets vägar. De allra mest högtrafikerade inspekteras upp till varje dygn, enligt Lennart Helsing. Men även om vägskador skulle upptäckas tidigt är det ofta inte lönt att göra något åt dem så länge vädret är som det är.
– Det är först framåt våren vi ser hur mycket åtgärder vi behöver göra, säger Lennart Helsing.
Till våren finns det även risk för tjälskador på vägarna, när vatten letar sig upp underifrån.
– Då är det bara bra med temperaturväxlingar. Går det för fort kan det bli riktigt stora problem med tjälskott och andra tjälskador.
Hur vädret blir på längre sikt återstår att se. Kalluften kommer att komma tillbaka nu efter helgen, men om den gör det för att stanna eller bara avlägger en tillfällig visit kan SMHI inte med säkerhet säga.
– Kalluften börjar trycka på under måndagsdygnet. Men sen finns det antydningar om nya portioner mildluft, säger Sandra Andersson.
Att vintervädret beter sig på det här viset är inte ovanligt, enligt Sandra Andersson.
– Det är ganska vanligt med mildluftattacker. Det är därför det krävs sju dygn med en dygnsmedeltemperatur över noll grader för att vi ska tala om vår. För andra årstider är kravet bara fem dygn, säger hon.