– Vi glömde ju drömmarna! Jag kom på det nu, en väldigt konkret sak, tjoar kristdemokraternas gruppledare Marie-Louise Forslund Mustaniemi.
Drömleveransen kommer via telefon, fem minuter efter en drygt timslång intervju för att komplettera svaret på en av snabbfrågorna.
– Jag drömmer om att få ta de nya tågen från Mariefred till Nyköping 2019. Det blir häftigt. Att sitta på 30-gradiga tåg utan AC är plågsamt kan jag säga.
Marie-Louise Forslund Mustaniemi har just startat sin tionde valrörelse och borde rimligen vara lite skärrad med tanke på utgångsläget. I landstingsvalet 2010 fick KD 4,7 procent av rösterna. I det senaste 3,6.
Men trots att opinionsundersökningarna visar att partiet ligger under riksdagsspärren är Marie-Louise Forslund Mustaniemi sansad.
– Det skulle vara en stor förlust och dramatiskt minska chanserna till en alliansregering om KD åker ur riksdagen. Fyra procent är mycket att förlora när det är så jämt. Men jag är inte en person som tvivlar. Jag tror på vår politik.
Det finns så mycket fördomar kring KD, som att man måste gå i kyrkan.
Den före detta undersköterskan konstaterar krasst att det är partiet som avgör om hon är lämplig som gruppledare, och de sörmländska väljarna som bestämmer hur stort inflytande KD bör ha i den sörmländska landstingspolitiken.
– Opinionsinstituten brukar ha fel när det gäller Kristdemokraterna, vi är alltid uträknade. Jag vet att mycket kan hända, på några få dagar kan opinionen vända. När valdagen börjar så har inga partier några röster, säger hon.
Kristdemokraterna har ett potentiellt ess i rockärmen. Som enda parti föreslår man att landstingen ska skrotas och att ansvaret för sjukvården ska övertas av staten.
– Det är alldeles för kostsamt för Sveriges befolkning att ha 21 landsting som ska göra samma sak, och till och med konkurrera med varandra ibland. Vi vill samla resurserna i stället för att tävla, säger hon.
Kortet är dock vältummat och har spelats ut i ett antal valrörelser utan större framgång. Visserligen känner Marie-Louise Forslund Mustaniemi att många svenskar delar partiets önskan om en statlig sjukvård. Något gör dock att det inte renderar i ökat stöd.
– Det finns så mycket fördomar kring KD, som att man måste gå i kyrkan.
Det är väl upp till er att förändra den bilden och sprida en mer korrekt?
– Det kan man tycka men vid nästan alla intervjuer med våra företrädare så är det frågor kring abort (KD vill ha en översyn av den övre abortgränsen) trots att det inte är en fråga som är stor inom vårt parti.
Så vad skulle du vilja prata om?
– Att det är tungt att vänta på vård och behandling. Det vet alla som får ett cancerbesked till exempel. Det är alldeles för långa väntetider. Väntar man för länge riskerar kostnaderna att skena, utfallet av vård och behandling att försämras och lidandet för den enskilde och anhöriga att öka. Det är inte okej.
Ingen säger emot, men hur ska det bli bättre?
– När Göran Hägglund var socialminister var målet att korta köerna och minska väntetiderna till vård och behandling. Vi införde kömiljarden och startade de öppna jämförelserna. Vi tycker fortfarande att landstingen ska få ersättning efter resultat. Med Göran Hägglund halverades köerna snabbt men sedan nuvarande regering tog bort det har köerna har fördubblats.
[fakta nr="2"]
Marie-Louise Forslund Mustaniemi hoppas att Alliansen får makten efter landstingsvalet men hon tror även att nya konstellationer kan bli aktuella.
– Det här blir ett val som kan omkullkasta mycket kring hur man tänker som regeringsbildare på riksdagsnivå och neråt. Det ska bli väldigt spännande att se hur det går för Vård för pengarna som fick väldigt stort genomslag i förra valet. Jag är glad att vi behöll våra tre mandat, inte många som gjorde det.
Under sommaren lade Forslund Mustaniemi ut följande inlägg på Facebook:
"Varför hata när man kan älska? Vi kan välja kärlekens väg varje dag vi vaknar. Se på varandra med nyfikenhet och glädjas över allt det vackra omkring oss. Livet är en gåva. Det blir så rikt att leva när man gläds över det man har och har fått".
Vad låg bakom?
– Facebookinlägget innehöll även en bild på en muslim och en judisk person och var kopplat till det som hände i Almedalen. Människor är människor. Det är så mycket som förenar och så lite som skiljer oss åt. Man ska alltid tänka gott om varandra även om man tycker olika . Det är viktigt att bygga relationer med människor från andra kulturer och andra partier.
Inom politiken förväntas ni väl ibland vara oense och träta?
– Ja, men det kan vara svårt att lyssna på debatter där politiker träter. Det är otrevligt och kan bygga på människors aggressioner gentemot andras politiska åsikter och öka intoleransen. Bättre att resonera och försöka komma överens om det man kan, i stället för hitta konfliktlinjer hela tiden.
Fina ord men ni har tydligt stängt dörren för SD-samarbeten?
– Ja, och det beror på att Sverigedemokraterna har mer att bevisa när det gäller att vara öppen mot andra människor som inte är som man själv.