Riskerar du att bli blind? Nästan 6 000 sörmlänningar beräknas lida av ögonsjukdomen glaukom, eller grön starr som den ofta kallas. Uppemot var sjätte av dem riskerar att bli blinda – helt i onödan. Det finns nämligen flera bra behandlingsmetoder. Problemet är att hälften av dem som har sjukdomen inte vet om det, och när de får märkbara symptom har de redan fått irreparabla skador.
Sjukdomen kryper sig på långsamt. Synen försvinner fläckvis. Om bara det ena ögat drabbas kompenserar det andra ögat för synbortfallet och det kan gå flera år innan man märker av nedsättningen. Då är det för sent att sätta in behandlingen. Den syn som försvunnit går inte att få tillbaka.
Glaukom är den näst vanligaste orsaken till blindhet. Tidig upptäckt är nyckeln till effektiv behandling. Sjukdomen har en ärftlig komponent och alla som har en nära släkting med glaukom bör få möjlighet att undersökas. Det skulle minska lidandet och vårdkostnaderna högst markant.
Det går redan i dag att låta undersöka sig om man misstänker att man har anlag för glaukom. Det finns ögonläkare vid de flesta större sjukhus och i privat regi. Det går också att undersöka sig hos vissa optiker. Vi vill uppmana alla i riskzonen att låta undersöka sig.
Sjukvården erbjuder redan förebyggande screeningundersökningar för olika typer av cancersjukdomar, med stor framgång. Mammografiscreeningen har räddat tusentals liv. På samma sätt borde de som är i riskzonen för glaukom erbjudas screening så att behandlingen kan sättas in i tid.
Ett skäl till varför vi inte redan i dag har screening för att upptäcka glaukom är att sjukdomen oftast drabbar äldre människor. Var tjugonde person över 65 år drabbas, men sällan någon under 50 år. Därför verkar behandlingen, och den förebyggande screeningen, anses som relativt oviktig. Det är en orimlig och förnedrande inställning.
Det skiljer också kolossalt mycket mellan vårdkvaliteten i olika delar av landet. Behandlingen är 18 gånger vanligare i vissa landsting än i andra. I praktiken hänger synen, och individens förmåga att klara sig själv, på en geografisk slumpgenerator. Så kan vi inte ha det.
Vi vill uppmärksamma de 70 miljoner människor i världen som lider av sjukdomen. Vi vägrar acceptera att äldre i vissa delar av landet ska bli blinda i onödan.
Statistiskt kommer 8 av riksdagsledamöterna att få glaukom. Minst en av dem kommer att bli blind.
Detta är inget marginellt särintresse. 100 000 svenskar har diagnosticerats med sjukdomen och ungefär lika många beräknas ha den utan att veta om det. Glaukom är en allvarlig sjukdom som förtjänar att tas på allvar, inte ignoreras för att de som drabbas är för gamla för att förtjäna vård.
Vi måste våga se problemet, och se det i tid. Annars kommer många av oss inte att kunna se något alls.
Britt-Marie Heljedal, glaukomföreningen Sörmland
Lars Steen, ordförande, Svenska glaukomförbundet
Peter Feldt, generalsekreterare, Synskadades riksförbund