Herpesviruset EHV-1, även kallat abortvirus, är ett av de mest fruktade i ridsportvärlden.
Det kan orsaka feber, förkylning och plötslig kastning där fostret dör i magen eller föds svagt och senare avlider.
EHV-1 kan också orsaka neurologisk sjukdom, vilket kan göra djuret förlamat.
Nyligen misstänktes en häst i Katrineholm ha drabbats av viruset, vilket Katrineholms-Kuriren rapporterade om. Efter att länsstyrelsens veterinärer tagit prov kom det första provsvaret dock tillbaka negativt.
– Vi är alltid lika glada när det är det, sa länsveterinären Ann Jaconelli.
Men osäkerheten kring den lömska virussjukdomen har spridit sig bland de sörmländska ridklubbarna och hästuppfödarna.
En av dem är Camilla Eriksson, uppfödare på Viby Berga Gård utanför Eskilstuna.
– Jag har ont i magen över detta. Det hade blivit en total ekonomisk katastrof om mina dräktiga ston blev sjuka, säger hon.
Hon som uppfödare betalar cirka 40 000 kronor per dräktighet med allt vad det har kostat fram tills fölet kommit till världen.
– Med elva dräktiga ston är det 440 000 kronor som vi tappar om hästarna blir sjuka, säger hon.
Det kommer att vara stängt här tills vi märker att det inte blir fler utbrott.
Camilla Eriksson, uppfödare på Viby Berga Gård
Nyligen konstaterades att en anläggning i Åkersberga utanför Stockholm drabbats av abortviruset, efter att prover skickats på analys till Statens Veterinärmedicinska anstalt.
Camilla Eriksson har därför sedan någon vecka tillbaka tagit beslutet att stänga sin anläggning från att ta in nya hästar.
– Vi skulle ha fått en inackordering precis efter detta, men fick då säga nej till ägarna. Det kommer att vara stängt här tills vi märker att det inte blir fler utbrott. Vi har ingen häst som drabbats, det är en ren säkerhetsåtgärd, säger hon.
De låter även veterinär vaccinera alla gårdens ston.
– Men vaccinet täcker inte till fullo den vanliga EHV-1 och för den neurologiska finns inget vaccin, säger Camilla Eriksson.
Hon är inte ensam om att vara försiktig.
Eskilstunaortens ryttarförening, som driver Ekeby och Vilsta ridskola i Eskilstuna, gick under onsdagen ut med ett meddelande på Facebook där man uppmanar sina medlemmar att tänka till en extra gång.
– Vi har informerat våra medlemmar om att man måste vara försiktig, särskilt när man byter stall. Man måste byta kläder och desinficera hjälm och utrustning, säger ridskolechef Pia Lusth.
Ridskolorna försöker att inte blanda hästarna, men ibland är det oundvikligt.
– Vissa har med sig egna hästar. Då måste man diskutera med ägarna och fråga, ”handen på hjärtat, är era hästar friska?. Har de varit på någon annan anläggning innan de kom till oss?". Det är viktigt för allas skull, säger Pia Lusth.
Vad tänker du om viruset som har dödat några hästar utanför Stockholm?
– Det är hemskt, helt förskräckligt. Nästan varje år är det något som drar omkring. Är det inte kvarka så är det något annat. Hästar är precis som oss, det får sjukdomar. Om man har många hästar på samma ställe som vi har, är risken större att många drabbas.
Funderar ni på att stänga ridskolan?
– Vi har inte stängt stallet, men har diskuterat det fram och tillbaka. Eftersom det inte har varit någon sjukdom precis här i närområdet kör vi på, men vi är extra försiktiga.
Pia Lusth har varit i kontant med hovslagaren, eftersom det finns en oro för att de som åker runt till olika ridanläggningar kan föra smittan vidare.
– Men eftersom han skor så många hästar hos oss på en gång, åker han inte vidare till andra ridskolor direkt. Han skor så många hästar han orkar på en dag. Annars måste han byta kläder innan han åker någon annanstans, säger ridskolechefen som under onsdagen var med på en träff med andra ridskolechefer från både Västmanland och Sörmland.
– Vi hade en träff, inte just med av anledning av viruset. Med det blir ju såklart en sak som man diskuterar extra mycket när något sådant här kommer upp, säger Pia Lusth.
Helena Johansson är ridlärare på Strängnäsbygdens ryttarförening, som håller till på kommunens anläggning i Malmby strax utanför Strängnäs.
Det här är en aggressiv smitta, och hästarna kan bli väldigt sjuka.
Lisa Vrang, Finntorps ridskola
Efter att klubben för några år sedan hade den smittsamma hästsjukdomen kvarka, har de infört nya hårdare rutiner för renlighet.
– Vi har så att alla hästar som kommer hit måste visa en temperaturlista tre veckor bakåt i tiden innan de får komma hit. Vi har även en desinfektionsmatta som man ska trampa i innan man kliver in i stallet. Senast i dag kom en ny häst, han hade en sådan templista. Sen hoppas man att folk har gott omdöme och inte springer omkring i samma kläder mellan samma stallar, säger Helena Johansson.
– Drömmen vore att ha ett eget karantänstall, där hästar kan stå för sig själva i ett par veckor tills man vet helt säkert att de är friska och inte smittar andra, fortsätter hon.
Strax utanför Flen vid Yxtasjön ligger Finntorps ridskola där Lisa Vrang driver verksamheten. Hon berättar att de har standardrutiner som de följer.
– Det här är en aggressiv smitta, och hästarna kan bli väldigt sjuka och ibland måste man avliva dem. Det påminner vi våra medlemmar om, säger hon.
– Är man i olika stall behöver man ta personligt ansvar och byta kläder, skor och tvätta utrustning. Vi är även försiktiga med vart vi åker med våra hästar, vi utsätter oss inte för onödiga risker.
Vad tänker du om att hästar avlidit i Mellansverige?
– Jag känner med de som jobbar där, det kan hända vilken klubb som helst. Det är otroligt ledsamt och tråkigt att förlora hästar, samtidigt som det blir stor ekonomisk skada för klubben, säger Lisa Vrang.