Minst fyra hästar har dött, och ytterligare ett 20-tal insjuknat, i en nervsjukdom som orsakas av herpesviruset EHV-1, även kallat abortvirus. Hittills har tre gårdar, samtliga i Mälardalen, konstaterat fall av viruset.
Sörmland har än så länge varit förskonat men oron är, som tidningen tidigare rapporterat om, föreläsning om smittskydd i samband med distriktsveterinärerna. Det är ett initiativ som uppskattas av Pia Lusth.
– Det är bra att de gör något och att folk visar intresse. Smittskydd behöver man alltid tänka på. Det är bra för oss med en tankeställare; hur jobbar vi och hur informerar vi våra elever? Vi har elever som rider på andra anläggningar så det här är något vi kommer prata mer om.
Moa Berggren är distriktsveterinär i Eskilstuna och den som kommer att hålla i föreläsningen om smittskydd.
– Det sprids rykten och det är svårt att hitta vetenskaplig fakta och bra förhållningssätt för hur man ska hantera smittor. Väldigt många år otroligt rädda. Därför vill vi informera om detta, säger hon.
Det herpesvirus som det under de senaste månaderna skrivits spaltmeter om förekommer årligen. Då oftast som ett förkylningsvirus eller abortvirus hos dräktiga ston. Det som skiljer sig i år jämfört med tidigare är att fler hästar än vanligt drabbats av virusets neurologiska, och potentiellt dödliga, form.
För den finns inget vaccin. Det förebyggande arbetet – smittskyddet – är därför centralt. Smittspridningen sker dels direkt, genom att hästar överför virus och bakterier sinsemellan, dels indirekt från människa till häst.
– Direkt överföring kan förhindras genom att nya hästar ställs separat i tre veckor och att hästarna inte har direktkontakt med andra hästar på tävling. Har man en sjuk häst i stallet ska man aldrig åka iväg på tävling och den sjuka hästen ska direkt isoleras. Indirekt överföring kan brytas genom god handhygien, klädbyten när man åker mellan stall och att inte låna utrustning av varandra.
På Malmby ridskola i Strängnäs togs beslutet att stänga den 18 februari. Stängningen innebär att inga hästar får passera in eller ut ur anläggningen. Beslutet togs i förebyggande syfte och gäller, till en början, i en månad framöver.
– Det handlar om trygghet och om att bromsa upp vad som pågår runtomkring. Vi märkte att det kom frågeställningar på Facebook. Det är många som är oroade och går med funderingar. Vi kände att det här var det bästa beslutet vi kunde ta, säger Jane Johansson, verksamhetschef på Strängnäsbygdens ryttarförening.
Dagen före, den 17 februari, meddelade Finntorps ridskola utanför Flen att även de håller stängt under tre veckor framöver.
Även Sundbyholmstravet har vidtagit åtgärder med anledning av viruset. Sedan den 14 februari är travbanan stängd för gästande ponnyhästar. Man har även gått ut till tävlingsdeltagare och licensinnehavare och manat till försiktighet.
– Vi ska vidta de försiktighetsåtgärder vi kan. I övrigt kör vi på ungefär som vanligt. Förr om åren har vi fått lov att stänga banan, bland annat för A2-viruset, men i nuläget har vi inte fått några sådana direktiv, säger sportchefen Mikael Wallin.