Oro och missnöje bland personalen på HM-lagret i Eskilstuna

Borttagandet av de anställdas arbetstidsförkortning har lett till oro bland personalen på HM-lagret i Svista. Nu har skyddsombuden vänt sig till Arbetsmiljöverket.– Det är väldigt upprörda känslor här, säger skyddsombudet och vice klubbordförande Owe Ek.

En omorganisation på HM-lagret i Svista har lett till oro bland personalen. Skyddsombuden har vänt sig till Arbetsmiljöverket för att få svar på hur företaget ska hantera problemen.

En omorganisation på HM-lagret i Svista har lett till oro bland personalen. Skyddsombuden har vänt sig till Arbetsmiljöverket för att få svar på hur företaget ska hantera problemen.

Foto:

Övrigt2018-11-28 15:18

Ledningen på HM-lagret i Svista vill slopa den rådande arbetstidsförkortningen som gällt sedan lagret etablerades i Eskilstuna 2002. För de anställda innebär det att veckoarbetstiden ökar från 38,25 till 40 timmar i veckan. De fackliga förhandlingarna är inte klara.

– Arbetsgivarens linje är att vi inte ska få någon kompensation. Den ökade arbetstiden motsvarar elva dagar om året som vi i praktiken kommer att jobba gratis.

Den 6 november hölls ett möte där personalen informerades om planerna som innefattar erbjudanden om omplaceringar gällande arbetstiden. De anställda som inte accepterar de nya tjänsterna kommer enligt facket att sägas upp på grund av arbetsbrist.

Skyddsombuden och de fackliga företrädarna uppger att de överrumplats av alla frågor och reaktioner som följde efter mötet. Någon samverkan med skyddsombuden om när omplaceringserbjudandet skulle gå ut till personalen hade inte föregått mötet och den information som personalen fick var enligt skyddsombuden bristfällig.

– Det var många som reagerade med oro och skräck. Det är upprörda känslor här nu. Folk känner sig nedvärderade och trampade på, säger Owe Ek.

Skyddsombuden har vänt sig till Arbetsmiljöverket med en begäran om arbetsmiljöåtgärd för att få svar på vilka åtgärder företaget planerar för att bemöta personalens oro. Man vill också veta hur gruppledarna, som delgav informationen, hade förberetts på att möta negativa reaktioner.

– Det som hänt är inte gruppledarnas fel. Vår förhoppning med anmälan till Arbetsmiljöverket är att företaget ska bli bättre på att hantera och bemöta personalens oro och ohälsa, säger Owe Ek.

I sitt svar till Arbetsmiljöverket skriver företaget att man haft flera förberedande möten med både fack och skyddsorganisationen. Åtgärder ska ha vidtagits för att kunna fånga upp signaler på oro och ohälsa.

Företagsledningen på lagret vill inte kommentera det uppkomna läget utan hänvisar till HM:s kommunikationschef Joanna Morell.

– Vi har gjort vårt bästa för att förbereda såväl information som våra ledare för att kunna hantera omorganiseringen. Självklart är det viktigt för oss att lyssna in våra medarbetares feedback och ta till oss av den. Vi tittar nu på hur vi kan förbättra stödet för personalen ytterligare och vår förhoppning har hela tiden varit att samtliga ska acceptera omplaceringserbjudandet, säger hon.

Joanna Morell poängterar också att beslutet om ändringen av arbetstiden har fattats centralt, inte av ledningen i Eskilstuna.

– Vi vill centralt inte ha några lokala överenskommelser gällande arbetstid utan vi vill ha lika villkor för våra anställda på lagren i Eskilstuna och i Borås, precis enligt rådande kollektivavtal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!