Ortsbor går samman inför måndagens skolbeslut

På måndag fattar kommunfullmäktige beslut om landsbygdsskolornas framtid.Flera missnöjda ortsbor kommer att delta under måndagens sammanträde för att ställa frågor till politikerna.

Christina Nilsson Löw och Erik Granbeck kommer att delta på kommunfullmäktiges sammanträde på måndag.

Christina Nilsson Löw och Erik Granbeck kommer att delta på kommunfullmäktiges sammanträde på måndag.

Foto:

Övrigt2017-12-02 06:00

Christina Nilsson Löw och Erik Granbeck är två av de personer som har engagerat sig emot majoritetspartiernas förslag att lägga ned Tosteröskolan, Fogdö skola, Härads skola och Länna skola.

Christina Nilsson Löw bor i Härad, och Erik Granbeck är uppvuxen på Fogdö och har gått på Fogdö skola. De kommer båda att ställa frågor till politikerna på måndag.

‒Det är flera från Härad och flera från Fogdö som kommer att göra det. Det är viktigt att vi pratar ihop oss innan så att vi inte alla ställer samma frågor, säger Christina Nilsson Löw.

De båda har starka känslor inför måndagens beslut och de berättar att många i de aktuella orterna känner sig överkörda.

‒Man har varit upprörd i flera månader nu, säger Erik Granbeck.

‒Jag blir så arg på att politikerna inte lyssnar, säger Christina Nilsson Löw.

Det finns många detaljer kring politikernas hanterande av frågan som Christina Nilsson Löw och Erik Granbeck har reagerat på. De riktar också kritik mot kvaliteten på skolstrukturutredningen. Ett av de största problemen tycker de är att de inte anser att en ordentlig konsekvensbeskrivning har gjorts.

‒Man måste kunna visa på vilket sätt det blir bättre med de här förändringarna och det har de inte gjort på ett tydligt sätt. Jag har nog lagt över 100 timmar på att gå igenom materialet, det är stort och otydligt, säger Christina Nilsson Löw.

De är också mycket kritiska till att eleverna på de nedläggningshotade skolorna kommer att få längre restider till sin nya skola. Några av barnen kommer att ha upp till 55 minuters restid, något Strengnäs tidning har skrivit om tidigare.

‒Elevernas behov ska stå i centrum. Men nu blir det otryggt för eleverna redan på vägen till skolan. Elevernas behov har fallit bort, säger Christina Nilsson Löw.

På Fogdö finns planer på att starta en ny friskola och arbetet med ansökan pågår nu för fullt. Erik Granbeck är med i en föräldragrupp som arbetar med frågan om den tilltänkta friskolan.

‒Vi har känt att det behövs en plan b och engagemanget har varit fantastiskt, säger han.

Erik Granbeck och Christina Nilsson Löw berättar att det även finns ett intresse bland personer i Härad av att samarbeta med den tilltänkta friskolan på Fogdö, genom exempelvis en systerskola.

Erik Granbeck påpekar dock att det allra bästa alternativet vore att Fogdö skola fick vara kvar.

‒Det viktigaste i allt det här är att det blir bra för barnen, säger han.

Carina Källkvist bor i Länna och är en av personerna bakom initiativet att försöka få till en folkomröstning om landbygdsskolorna. Listan med namnunderskrifter för en folkomröstning lämnades in i fredags, och i kväll kommer kommunfullmäktiges ledamöter bestämma om frågan om en folkomröstning kommer tas upp under kvällen.

‒Mycket är osäkert inför sammanträdet, om folkomröstningen kommer hinna beredas, om oppositionen kommer yrka på återremiss och i vilken ordning alla beslut kommer fattas. Därför kommer det bli mycket intressant att se hur allt utspelar sig, skriver hon i ett mejl till Strengnäs tidning.

Strengnäs tidning har skrivit ett stort antal artiklar om skolutredningen. Alla artiklar finns samlade i en tidslinje.

Nu fattas beslutet om skolornas framtid

Den här artikeln handlar om de tre landsbygdsskolorna. Flera skolor berörs, direkt eller indirekt, av förslaget som kommunfullmäktige ska fatta beslut om måndagen den 18 december. Sammanträdet är öppet för allmänheten, och äger rum i Paulinska salen med start klockan 17.30. Handlingar finns att ta del av här. Skolstrukturen är ärende åtta på dagordningen.

Förslaget, som majoritetspartierna Moderaterna och Socialdemokraterna står bakom tillsammans med Strängnäspartiet, går i korthet ut på att:

# Fyra F–3-skolor läggs ner helt. Det gäller Tosteröskolan, Fogdö skola och Härads skola samt Lännaskolan. Eleverna hänvisas till Karinslundsskolan respektive Åkerskolan.

# Karinslundsskolan, i dagsläget en 4–9-skola, görs om till F–6-skola. Elever i årskurs 7–9 på Karinslundsskolan anvisas till Paulinska skolan, som förblir en 4–9-skola i utökade lokaler.

# Stallarholmsskolan krymps från en F–9-skola till en F–6-skola. Elever i årskurs 7–9 anvisas till Mariefreds skola.

Barn- och utbildningsnämndens lokalkostnader bedöms på så vis kunna minskas med 4 625 407 kronor per år. Pengarna ska i stället läggas på undervisning och lärverktyg för att uppnå vad kommunen kallar en inkluderande lärmiljö, som ger alla barn och elever möjlighet att nå målen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!