Det var många turer kring den nya gymnasielagen innan den till slut godkändes av Migrationsöverdomstolen i slutet på september. Lagen innebär en ny möjlighet att få tillfälligt uppehållstillstånd för ensamkommande ungdomar. Den ungdom som är aktuell för lagen ska bland annat ha för avsikt att studera på gymnasiet, ha ansökt om asyl innan sin 18 årsdag och i väntan på besked från Migrationsverket hunnit bli myndig.
Den 30 september, sista dagen för att ansöka om uppehållstillstånd enligt gymnasielagen, hade Migrationsverket fått in 10 557 ansökningar. Hur många ungdomar i Eskilstuna som kan bli aktuella för den nya lagen finns i dag ingen exakt siffra på, men Migrationsverket uppskattade i våras att den skulle kunna komma att gälla omkring 50 ungdomar. För den som nu beviljas ett tillfälligt uppehållstillstånd väntar dock ett nytt bekymmer: boendesituationen.
När det blev tal om den nya gymnasielagen påbörjade Eskilstuna kommun arbetet med ett stödboende för de ensamkommande som kunde komma att omfattas av lagen.
– Den information vi fick i våras var att det skulle utgå ersättningsmedel från staten för de ensamkommande som får tillfälligt uppehållstillstånd. Då började vi rigga med boendeplatser och personal för ett stödboende, säger Pia Andersson, områdeschef för unga vuxna och vuxna på socialförvaltningen i Eskilstuna.
Men enligt Migrationsverket har den ensamkommande som beviljas tillfälligt uppehållstillstånd ingen rätt till boende, utan varje kommun får själv besluta om vilket stöd som de vill erbjuda. Beskedet från myndigheten fick Eskilstuna kommun att tänka om. Det boende som man började planera för innan sommaren stängs nu ner.
– Ganska nyss meddelade Migrationsverket att de unga själva har ansvar för att fixa boende, det som de har rätt till är att ansöka om ekonomiskt bistånd från kommunen enligt lagen om mottagande av asylsökande. Riktlinjen i Eskilstuna har varit att det är statliga medel som ska finansiera kommunens kostnader för ensamkommande, enda undantaget är barn och unga som är i behov av vård eftersom det faller under socialtjänstlagen.
Men Eskilstuna har alltså satsat på ett boende som man nu stänger. Då har man lagt resurser på boendeplatser och personal i onödan?
– Jag skulle inte säga att det har gjorts helt i onödan, vi har haft boende där under sommaren och ända fram tills nu, säger Pia Andersson. Till viss del har det inneburit extra resurser men det har inte hunnit kosta jättemycket.
Catarina Salomonsson, som förra året startade Ensamkommandes förbund i Eskilstuna, är orolig för den situation som kan vänta.
– Det är svårt att hitta boende i Eskilstuna och de här ungdomarna kommer inte att prioriteras av hyresvärdar eftersom de inte är barnfamiljer, säger Catarina Salomonsson. Hur ska de hitta en plats att bo på? Utan boende riskerar de att hamna snett.
Hon är även rädd för att uppehållstillståndet för de ungdomar som inte hittar bostad kan äventyras, eftersom de då inte kan vara inskrivna på en skola.
– Du måste vara bosatt i den kommun där du går i skolan, annars får skolan ingen skolpeng. Flera personer jag har kontakt med har erbjudits plats på skolor i Eskilstuna om de hittar bostad här, men ungdomarna hittar ingenstans att bo utan bor i andra kommuner och där är det fullt på skolorna.
De flesta av ungdomarna som omfattas av den nya gymnasielagen i Eskilstuna har dock en ordnad situation, menar Pia Andersson på Eskilstuna kommun.
– Många av de som kommer att vara aktuella för lagen har boende ordnat i Eskilstuna, och bor bland annat i familjehem. Men visst finns det de unga som har och kommer att ha jättestora problem. Det är ett antal ungdomar som under hela den här tiden har varit väldigt rotlösa och som vi inte riktigt har koll på.
– Det handlar om unga som har valt att inte gå till Migrationsverkets boende när de fyller 18 år och som inte heller är kommunens ansvar, fortsätter hon. Den gruppen har funnits ett tag och är ett resultat av hela den situation som blivit.
Även i Strängnäs och Flens kommun får de ensamkommande ungdomarna hitta boende på egen hand.
– Vi utgår ifrån Sveriges kommuner och landstings (SKL) riktlinjer i den här frågan, alltså att de unga ska fixa boende själva, säger Magdalena Palmcrantz, avdelningschef för individ och familj i Flens kommun. Alla unga har såklart rätt att ansöka om boende via kommunen men vuxna ensamstående faller inte under socialtjänstlagen på samma sätt som exempelvis barnfamiljer gör. Som kommun får man erbjuda mer än det man är skyldig enlig lagstiftningen, men det skulle krävas ett politiskt beslut i så fall.
Annica Westling, verksamhetschef på individ- och familjeomsorgen i Strängnäs, säger att det fungerar på samma sätt i Strängnäs.
– De ensamkommande som får tillfälligt uppehållstillstånd bor antingen kvar där de bor eller får själva söka boende i första hand hos hyresvärdar och när allt annat är prövat kan man ansöka om bistånd till boende via kommunen. Man går inte före i bostadskön bara för att man är ensamkommande, utan det gäller samma regler som för Kalle Svensson.