Gården Löpsjötorp strax söder om Katrineholm har haft samma brukarfamilj i 14 generationer. Nu är det Oskar Andersson som driver jordbruket.
Innan Oskar tog över 2011 var det hans far Sören Andersson som drev jordbruket och mjölkproduktionen. Men år 2000 försvann mjölkkorna från gården och mjölkanläggningen revs ut ur ladugården. Livet med mjölkproduktion var slitsamt och Oskar Anderssons far gjorde allt han kunde för att övertala sonen att inte driva mjölkproduktion.
Var det självklart att du skulle bli bonde?
– Ja, det var det, men min pappa försökte göra allt för att jag inte skulle bli det. Det vet ju alla att då gör man tvärt emot. Jag förberedde mig genom att gå en lärlingsutbildning på Duveholmsgymnasiet och då fick jag göra praktik på flera olika ställen. Jag var på Lantmännen och granngården Kvarntorp bland annat.
Men varför blev det kor och mjölkproduktion?
– Jag har alltid gillat kor. Vad det beror på vet jag inte men det är en speciell tjusning även om det innebär att jag aldrig är ledig.
Har du inte haft semester?
– Nej, det kan vara farligt. Då kan man börja må dåligt om man inte har något att hitta på. Jo, förresten, jag var ledig när barnen föddes. Den yngste föddes hemma. Och så var vi på begravning i Danmark en gång.
Var det inte besvärligt när sonen föddes hemma?
– Nej, då ska du vara med vid en besvärlig kalvning, det kan vara mycket värre.
Starten för den unge bonden var tuff. När han tog över fick han och en kamrat montera en mjölkanläggning från ST Djulö och första tiden när en äldre kobesättning från en granngård flyttat in var inte heller lätt. Idag ser Oskar Andersson ljust på framtiden och har en önskan om att kunna köpa en egen gård i framtiden åt sig och familjen. Ingenting verkar besvärligt och fjolårets torka är glömd. Nu är det nytt år som gäller för Oskar Andersson som också har god stöttning av familjen och bra kamrater om det kniper.