‒Det är väldigt positivt och roligt att hela koncernen börjar tjäna pengar. Det är bra för oss i Nyby också, säger platschefen Tony Andersson.
Den finska stålkoncernen Outokumpu, med 11000 anställda i 40 länder, gjorde 2016 en vinst för första gången på åtta år. Det underliggande rörelseresultatet blev 45 miljoner euro jämfört med förlusten på 101 miljoner euro året innan.
Outokumpu Nyby i Torshälla har närmare 250 anställda. Bruket tillverkar rostfritt standardstål, specialstål och specialstålsprodukter.
Nyby har efter finanskrisen 2007/2008, som även slog hårt mot stålbranschen, nischat in sig på att tillverka specialstål och specialstålsprodukter. Nischningen har enligt platschefen Tony Andersson varit lyckad.
‒Det känns bra att vi verkligen kan visa att allt det jobb som vi har gjort under de här tuffa åren nu börjar ge resultat. Vi ser att vi har fått ner kostnadsmassan totalt och så vidare. Nu kan vi fokusera på framtiden. Det hoppas jag blir positivt för alla.
Förra året bestod närmare 80 procent av Nybys tillverkning av specialstål och 20 procent av standardstål. Den nu aktuella produktionsökningen gäller standardstål.
‒Den efterfrågansökning vi ser är framför allt i Europa. Europa går bra, Sverige går bra, Tyskland går bra. Det är en hyfsad konjunktur för tillfället.
Outokumpus övriga kallvalsverk i Europa, som finns i bland annat Avesta, Krefeld, Dillenburg och Torneå, har inte kapacitet att tillverka tillräckligt mycket. Nyby, som inte har utnyttjat hela sin kapacitet, får nu öka produktionen av standardstål.
‒För att hjälpa de övriga enheterna med produktionskapacitet har vi bestämt att vi ska gå upp i skift till fyrskift här i Nyby och köra en del standard ovanpå vårt specialstål. Specialstålet som vi har nischat oss i är fortfarande vårt fokus.
För att klara ökningen har företaget sedan årsskiftet nyanställt 25 personer. Tretton av dem började arbeta i januari och 12 personer gör i dag måndag sin första dag på jobbet.
‒Några stycken kommer att jobba i vår linje 60, några kommer att jobba i linje 55, några i valsverket och några i färdigställningen, berättar Tony Andersson.
‒Det är fortfarande lite kapacitet kvar om man skulle anställa ännu fler.
I linje 60 inglödgas de svarta banden från Avesta. I kallvalsverket valsas banden till önskad tjocklek. I linje 55 renbetas banden för att slutligen skäras till färdig bredd i färdigställningen.
De nyanställda kommer bland annat att jobba som processoperatörer och med att köra truckar och traverser. Anställningarna är visstidsanställningar.
‒Det är åtminstone, som jag ser det, ett halvår med möjlighet till förlängning, säger Tony Andersson.
Behöver man ha specialkunskaper för de här jobben?
‒Vi lär upp på jobbet. Det är bra om man har någon industriell erfarenhet så att man vet vad man kommer till för miljö, men annars är det hands-on training. Beroende på vad det är för tjänst är det olika lång upplärningstid. Alltifrån några veckor upp till flera månader.
Ett annat litet tecken på att det går bättre är att Nybys investeringsbudget har fördubblats sedan 2014.
‒Den är fortfarande på en ganska låg nivå. Det är inga stora utbyggnader utan vi håller maskinerna i skick och försöker förbättra de vi har.
Tony Andersson menar att uppgången i efterfrågan och produktion definitivt kommer att hålla i sig under första halvåret och troligtvis hela 2017.
‒Det är svårt att se längre än så. Vi får vara glada för det som är här och nu.