Oviss framtid för 400 000 fotografier

Fotosamlingen ska finnas kvar i kommunen, det beslutade politikerna i kommunfullmäktige i fjol. Men vid årsskiftet blir samlingen hemlös. På tisdag kväll ska politikerna i kultur- och fritidsnämnden diskutera de drygt 400 000 bildernas framtid.

Kommunens fotosamling består av omkring 400 000 bilder. En stor del av dem finns på gamla glasplåtar som inte är utforskade. Men det finns också en hel del pärmar med fotografier som sammanställts av Strängnäsfotografen Arne Lundh.

Kommunens fotosamling består av omkring 400 000 bilder. En stor del av dem finns på gamla glasplåtar som inte är utforskade. Men det finns också en hel del pärmar med fotografier som sammanställts av Strängnäsfotografen Arne Lundh.

Foto:

Övrigt2017-07-10 07:35

Förra sommaren fattade kommunen beslut om att avveckla sina museisamlingar. Anledningen var att bara delar av föremålen bedömdes vara värda att bevara, enligt en utredning av länsmuseet. I magasinet fanns inte heller en helt optimal miljö, och tidigare hade de

Kontraktet för magasinet är uppsagt och byggnaden är i färd att tömmas. Sörmlands museum, hembygdsföreningarna och kommunala verksamheter har fått ta hand om det de har velat ha, och inom kort startar kommunen nätauktioner för att sälja resten av föremålen till privatpersoner.

Fotosamlingen ska kommunen däremot behålla, enligt samma politiska beslut. Problemet är bara att samlingen också har förvarats i Sundbymagasinet, en byggnad som kommunen alltså inte ska fortsätta att hyra.

‒Vi ska ha tömt byggnaden vid årsskiftet, säger Daniel Fjellström, antikvarie i Strängnäs kommun och ansvarig för avvecklingen av museisamlingarna.

Om fotografier och glasplåtar bara förvaras på en hylla utan rätt luftfuktighet och temperatur, riskerar de att sakta men säkert förstöras. I Sundbymagasinet har miljön inte varit helt perfekt men ändå godkänd, enligt Daniel Fjellström. Men det finns ingen annan lokal i kommunens ägo där det råder rätt förhållanden, utan om samlingen ska flyttas måste en sådan iordningställas.

‒Jag skulle gissa att det kostar ett par hundra tusen, lite beroende på hur lokalen ser ut från början, säger Daniel Fjellström.

På tisdag kväll håller kultur- och fritidsnämnden möte och en av punkterna på dagordningen är att diskutera vad som ska hända med fotosamlingen.

‒Vi måste prata om hur vi ska ta hand om den och göra den mer tillgänglig, säger Lars Larsson (M), nämndens ordförande.

Han berättar att det i dagsläget finns tre möjliga alternativ. Det första är att flytta samlingen till en antikvariskt passande miljö där de kan ligga utan att förstöras. Kostnaderna skulle vara hanterbara för nämnden, enligt Lars Larsson. Försäljningen av övriga museiföremål innebär också ett tillskott i kassan som kan användas till ändamålet.

‒Men jag skulle hellre vilja använda pengarna till att utveckla mötesplatserna i Folkets hus, Biohuset och Drömfabriken, säger han.

Samlingen blir inte heller mer tillgänglig för medborgarna om den bara flyttas till en ny hylla i ett nytt rum, menar moderatpolitikern.

Alternativ två är att kommunen skaffar digitaliseringsutrustning och avsätter en–två heltidsanställda antikvarier som arbetar med att digitalisera hela samlingen. Då skulle fotografierna kunna ses av alla som vill via internet, men arbetet skulle ta flera år att utföra och bli betydligt dyrare än att bara låta bilderna ligga.

‒Då behöver kommunen avsätta ordentliga resurser, säger Lars Larsson.

Det tredje alternativet innebär att Sörmlands museum tar över bilderna och digitaliserar dem, utan kostnad för Strängnäs kommun. Det skulle dock gå emot det politiska beslutet att bilderna ska finnas kvar i kommunen. Museet vill nämligen inte låna, utan ta över samlingen.

Lars Larsson själv anser att det tredje alternativet är bäst, även om det innebär att kommunfullmäktige måste upphäva sitt tidigare beslut.

‒Men det här ska vi diskutera i nämnden på tisdag, säger han.

Daniel Fjellström är tjänsteman och hans jobb är att göra det som politikerna beslutar om. Men han tror inte heller att lösningen bara är att hitta en ny arkivbyggnad.

‒Vi kanske hittar en ny lokal, men sen då? Vad ska vi använda samlingen till, ska den bara stå där? Man måste tänka på den långsiktiga aspekten också, säger han.

Då är det möte

Kultur- och fritidsnämndens ledamöter sammanträder i utställningssalen på Multeum på tisdag kväll klockan 17.30. Mötet brukar vara öppet för åhörare.

På dagordningen finns också en motion om meröppet på Multeum och en diskussion om det idrottspolitiska programmet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!