På Granerfeldts Trädgårdscenter i Ostra odlas söta tomater och krispiga paprikor

Granerfeldts Trädgårdscenter i Ostra odlar grönsaker och sommarblommor utan bekämpningsmedel.– Man måste ju tänka på miljön, säger ägaren Björn Granerfeldt.

Granerfeldts Trädgårdscenter säljer sina produkter direkt till konsument på plats i växthusen där de odlas.

Granerfeldts Trädgårdscenter säljer sina produkter direkt till konsument på plats i växthusen där de odlas.

Foto:

Övrigt2018-01-26 22:35

Tomatplantorna växer så det knakar i de varma växthusen på Granerfeldts Trädgårdscenter i Ostra. Varje vecka växer plantorna med cirka 30 centimeter. Plantorna, som hänger i snören i taket, måste därför sänkas ner i samma takt. För att plantorna ska få plats lindas nederdelen successivt runt den långa raden av plantor i växthuset. Det sker kontinuerligt genom att varje planta flyttas ett steg åt sidan.

– Till slut kan en planta vara 15 meter lång när vi river ut den i oktober. Det kommer nya klasar hela tiden. Vi plockar tomater tre dagar i veckan från att det börjar i april. Vi bladar av och tar bort tjuvskott. Det är en arbetskrävande produktion. Det är otroligt mycket arbetstimmar man får lägga på det, säger Björn Granerfeldt.

Granerfeldts Trädgårdscenter säljer sina produkter direkt till konsument på plats i växthusen där de odlas. Björn berättar att producenter som säljer till dagligvaruhandeln måste plocka sina grönsaker när de är lite omogna för att de ska hålla för transporten.

– Här kan vi plocka mer direkt för dagen och då får man en sötare och godare tomat. Den kan sitta längre på plantan i stället för att vara anpassad till ett lager.

Björn Granerfeldt tog 2016 över grönsaksodlingen på Ostra gård efter Sten och Birgitta Hellmark. Övertagandet föll sig naturligt eftersom Björn och hans pappa Dan sedan 2003 drivit den närliggande blomsterodlingen i Ostra. Granerfeldts har efter övertagandet fortsatt grönsaksodlingen i samma anda som makarna Hellmark. Sten och Birgitta finns fortfarande med på ett hörn genom att de gör inläggningar som säljs i trädgårdscentret.

– De gör inläggningen på våra grönsaker, bland annat inlagd gurka och inlagd chili. De gör även tomatmarmelad och en prisbelönt chutney, säger Björn.

Granerfeldts har växthus på en yta av 6 000 kvadratmeter. Uppvärmningen sker med hjälp av flis från Granerfeldts gård Lindsved i Kungsör.

Det odlas blommor på en yta av 4 500 kvadratmeter. På 1 500 kvadratmeter odlas det grönsaker, främst tomater. Det odlas även gurka och i mindre skala paprika.

– Paprikan är väldigt ovanlig. Jag tror inte det finns någon svensk produktion i stor skala i dagligvaruhandeln. Det är en dyr produktion, men den bli väldigt god när den är svenskodlad. Det blir en otrolig skillnad. Den blir sötare och krispigare, säger Björn.

Det odlas även chili i viss mån.

– Chili är en lite mindre artikel, men det går ändå en del.

Blomsterförsäljningen startar före påsk med tulpaner på självplock och andra lökväxter. Sedan vidtar försäljning av sommarblommor. Den brukar pågå några veckor in i juli. Grönsaksförsäljningen börjar i april och pågår till slutet av oktober.

– Vi försöker få fokus på smak. Sedan tar vi kanske lite lägre skördar, men vi försöker få fram en godare produkt.

Cirka 90 procent av växterna är odlade på plats med undantag för de kulturer som kräver ett annat klimat under sin tillväxt. Dessa tas hem från noggrant utvalda leverantörer. Granerfeldts Trädgårdscenter tillhandahåller även tillbehör som till exempel jord, krukor och inredning.

Under säsongen sysselsätts drygt 5 personer i blomsterproduktionen och 2 personer i grönsaksodlingen. Efterfrågan på företagets produkter har stigit så pass mycket att man i år har utökat med en tredje kassa.

Granerfeldts Trädgårdscenter uppfyller de flesta kriterierna för att vara en ekologisk odling förutom att man använder konstgödning.

– Vi kan inte kalla oss eko, säger Björn.

Det går dock inte att ta miste på hans miljöengagemang.

– Vi använder inte bekämpningsmedel. Vi har recirkulering av vatten vilket innebär att vi samlar upp allt vatten som vi har vattnat blommorna med. Det enda vatten som förbrukas är det växterna gör av med. Man sparar på resurserna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!