Himlen är blå och vattnet i ån ser fridfull ut. Jag är i centrala Eskilstuna och ska för första gången testa på att fiska.
Fritt fiske gäller i Mälaren, Hjälmaren och vid ostkusten, så det är kanske inte konstigt att många i Sörmland har fiskat ett antal gånger i sina liv. Jag som aldrig har hållit i ett fiskespö är undantaget som bekräftar regeln.
Anders Stridh är föreningskonsulent på Å! Fiske. Precis i början av sommarlovet och på hösten och våren anordnar de sport och fiske-fritids för barn och ungdomar. Turister, företag och andra intresserade kan också höra av sig till Å! Fiske. Det finns bland annat möjlighet att hyra Å! Fiskes vildmarkssjö Trehörningen. De dagar sjön inte är uthyrd kan man köpa fiskekort för att få fiska i sjön.
‒Minst två miljoner personer i Sverige fiskar någon gång per år. För mer än 70 procent av dem är sportfiske den dominerande fritidssysselsättningen, säger Anders Stridh.
I dag är det en tidningsreporter i stället för ett barn som ska få testa på att fiska. Jag får börja från början med att använda ett teleskopmetspö, samma metspö som barnen som testar på att fiska brukar börja med.
‒Det första man får börja med är att meta, förklarar Anders Stridh.
Nu är det dags att sätta masken på metspöet. Men när jag står där med den sprattlande masken i den ena handen och metspöets krok i den andra fryser jag till och det går varken att få grepp om masken eller att sätta fast den på metspöet. Det är alldeles för läskigt.
Till slut, med lite hjälp från Anders Stridh, sitter sedan masken på kroken. Metspöet kastas ut i vattnet och nu är det bara att vänta och se ifall det är någon fisk som nappar.
Varje år släpper Å! Fiske ut 3-4 ton regnbåge i Eskilstunaån.
‒Det som drar många till Eskilstunaån är just regnbågen, säger Anders Stridh.
För att få tillåtelse att fiska i Eskilstunaån behöver man köpa ett fiskekort. Men Mälaren och Hjälmaren är två av de fem sjöar i Sverige där fritt fiske råder. Även på ostkusten är det fritt fiske.
Att meta visar sig vara en fridfull aktivitet. Men när jag har visat att jag klarar av detta är det dags för nästa utmaning, kastspöet.
Många av de barn som vänder sig till Å! Fiske är nybörjare precis som jag.
‒Många juniorer börjar från början. Men de brukar komma i gång jättefort. Det tar någon timme så är de inne i matchen, säger Anders Stridh.
Nu öppnar han sin fiskelåda och där finns massor av olika prylar. Han väljer ut en spinnare från lådan.
‒Masken lockar till sig de mindre fiskarna. En gädda, regnbåge eller gädda får man sällan på mask, då behöver man något annat.
Han fäster spinnaren så att den sitter som den ska och visar sedan hur man använder kastspöet. Nu gäller det att ta i lite mer och försöka komma längre med fiskelinan.
Vid de första försöken landar fiskelinan knappt en meter från bryggan. Men efter en stund får jag till det och då flyger fiskelinan riktigt långt, många meter ut i ån.
Det här är ju riktigt kul! Det är roligt att lyckas få iväg fiskelinan så långt och Anders Stridh nickar uppmuntrande.
Men någon fisk blir det inte i dag. Och tur är väl kanske det, för hade jag lyckats få upp en fisk så hade jag inte vetat vad jag skulle ta mig till.