På varje landstingsdriven vårdcentral i länet finns en hälsokoordinator och personal med kompetens att stödja patienter i förändring av levnadsvanor. En av dem är Birgitta Hermanson som också är ansvarig för landstingets alkoholnätverk.
När hon erbjuder samtal om hälsovanor på sin arbetsplats vårdcentralen Linden i Katrineholm kan hon bland annat möta patienter som självmant eller via remiss landat hos henne på grund av riskabala alkoholvanor.
En del av dem som kommer har också fångats upp via det hälsoprogram som landstinget erbjuder alla som fyller 40, 50 eller 60 år och som är en viktig del av landstingets mål att bli Sveriges friskaste län 2025.
Birgitta Hermansons uppgift är är att hjälpa patienten med motiverande samtal och i de fall det behövs lotsa vidare till samtalsstöd, läkare, 12-stegsprogram, AA eller behandlingshem.
Birgitta Hermanson möter allt från unga vuxna till äldre uppåt 75 år med riskbruk av alkhohol. Ödmjukhet och att skapa ett förtroende i samtalen är viktigt, samtidigt som hon har en viktig uppgift att informera om hur alkoholen påverkar kroppen.
‒Det är patientens rätt att få information om att alkohol kan leda till ökad risk för cancer, sämre sårläkning, hudproblem och problem med blodtrycket till exempel.
‒Det gäller för mig att visa på nyttan med minskad riskbruk av alkohol, att se personen som jag pratar med och komma underfund med hur patienten kan förändra sin situation på ett fungerande sätt.
Det är jätteviktigt att ha personcentrerad vård i arbetet med alla levnadsvanor och hela tiden anpassa efter individen, säger hon.
Birgitta Hermanson upplever inte att det att det är svårt att prata om alkoholvanor med dem hon möter.
‒Nej många vill att man ska fråga om det och om levnadsvanor i stort. Visst kan det vara lite skamfyllt men jag tycker att det har blivit mindre tabu kring de här frågorna. Man ska inte dra sig för att kontakta oss. Har man funderat över sina vanor, eller är orolig över dem, så kan det vara tillfälle att söka till en vårdcentral.
Birgitta Hermansson möter fler män än kvinnor men säger att det kan vara så att vården missar kvinnorna. Bland dem som hon har samtal med är det vanligt att många vill fortsätta gå kvar under en längre period.
‒För mig känns varje människa som jag mött som kan göra förändringar som en vinst.
En del av dem som hon samtalar med har problem med alkoholen på grund av stress eller oro.
‒Sedan är det ju vana och ett beroende som spelar in. Det är nog också mycket social press i dag. En del tar upp just den frågan, att vad de ska de säga till sina vänner när de går ut och inte vill dricka. Det är någonting vi alla behöver tänka på. Man ska inte behöva tycka att det är jobbigt att gå ut utan att dricka, eller vara rädd för att bli ifrågasatt.