Pärlplattans mästare inspirerade Eskilstunaborna

Man vet aldrig vad livet för med sig. Hade någon för 20 år sedan sagt att han skulle livnära sig på att hålla på med pärlplattor hade han inte trott sina öron. Men nu gör han det, sannolikt som en av de första i världen.

Foto:

Övrigt2017-09-23 05:00

ABF i Eskilstuna hade sällsynt besök på lördagen. Man hade bjudit in Johan Karlgren till en inspirationsföreläsning. Trebarnspappan Johan "Pappas Pärlor" Karlgren är en man som bryter könsroller och älskar att utmana gamla invanda normer. De som kommit för att lyssna fick inspiration till både det ena och det andra och fick också chansen att "pärla" tillsammans med mästerpärlaren själv.

Det var så det började. När han började pyssla och pärla med sina barn. Eller egentligen började det med hans egen kärlek till TV-spel och när han började pärla TV-spelsfigurerna på allvar. Och så hade han överenskommelse med sin fru: han pysslade med barnen. Hon gjorde "grabbiga" saker med dem, som att såga till exempel.

En sommar hade de en deal för att lära sig att förstå varandra bättre. Hon fick spela det TV-spel han älskade mest för att förstå honom. Han fick lära sig mer om feminism. Han gjorde det genom att läsa boken hon hade valt: "Under det rosa täcket" av Nina Björk.

‒Då fick jag mitt feministiska uppvaknande. Har man satt på sig genusglasögonen en gång är det svårt att ta av sig dem sedan, säger han.

På den vägen har det fortsatt.

Han och dottern Zelda (namn från ett TV-spel förstås) pärlade figurer från TV-spel, han hade ett eventbolag, hon kom på namnet "Pappas Pärlor", han tyckte det var ett genialt namn och han arrangerade en del olika event, marknader och tävlingar. En dag var det ett bord tomt på en marknad och han använde det själv. Olika pärlade skapelser åkte upp på bordet och sålde som smör i solsken.

Idag blomstrar företaget "Pappas Pärlor" och Johan Karlgren berättar att han inte bara säljer de produkter han pärlat, utan också att han samarbetar med företag som tillverkar och säljer pärlor eller de produkter man behöver för att pärla. Han åker också runt och föreläser - eller pärlar vid olika evenemang. Men han väljer hårt.

‒Tycker man det är kul? Välj det. Tycker man inte det är kul? Gör det inte. Drivkraften har aldrig varit pengar. Man ska inte hålla på om man inte tycker det är kul längre, säger han.

Han tycker också att han ett stort ansvar för vad han förmedlar. Hans främsta plattform och arbetsplats är sociala medier och framförallt Instagram. Och med 59 000 följare på Instagram följer också ett oerhört ansvar för vad man sprider för åsikter och tankar, säger han. Han vill utnyttja det till något bra. Han har nolltolerans mot sexism och rasism till exempel och blockar alla med sådana åsikter direkt. Och han sparkar gärna uppåt. Han är inte rädd att uttrycka sig och har suttit i TV-soffan flera gånger. Men han tycker att det finns en djup orättvisa.

‒Jag håller på med ett hantverk. Jag är en professionell pysslare, säger han och frågar sig hur många kvinnor som sysslar med pärlplattor som får sitta i TV-soffan och prata.

.‒Jag blir tokhyllad när jag säger grejer om feminism som kvinnor har sagt i årtionden. Kvinnor som säger samma saker blir dödshotade.

Eller om han lägger ut en bild på en ny pärlkreation för sina 59 000 följare på Instagram.

‒Då får jag direkt 20 personer som skriver att jag är ett geni. Min fru som jobbar med sociala frågor och verkligen kan rädda livet på en människa är glad om hon får ett tack. Ett tack.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!