Partistöd delade Flens fullmäktige

Moderaterna och Vänsterpartiet får sitt partistöd trots att de bröt mot regelverket. Sverigedemokraterna motsätter sig beslutet. ‒Det här är ren vänskapskorruption, säger Per Grönlund (SD).

Övrigt2017-06-15 19:00

Många punkter diskuterades och beslutades om under torsdagen kommunfullmäktige. Ett beslut var att Flens kommun skall införa projektet "heltid - deltid som möjlighet". Någon som Berit Hyllbrant (L) har kämpat för i tio år.

‒Detta är det största jämställdhetsprojektet som beslutats i Flens kommun, säger hon till resten av kommunfullmäktige.

Projektet som kommer påbörjas betyder att tjänsterna som kommunen kommer att tillsätta kommer i framtiden vara heltidstjänster med möjlighet från arbetstagaren att efterfråga deltidstjänst.

Kommunfullmäktige var enig och efter det följde en punkt om årets partistöd. Det som var speciellt i detta, vanligtvis formella godkännandet, var att två partier, Moderaterna och Vänsterpartiet, hade lämnat in sina årsredovisningar för 2016 försent.

Kommunstyrelsens förslag till fullmäktige var ändå, trots brottet mot regelverket, att godkänna partiernas utbetalningar på grund av särskilda skäl.

‒Vi sätter upp regler för medborgare, tjänstemän och politiker för att de ska följas. Men när det inte passar ska vi då frångå dem, frågar Per Grönlund (SD) under ett av sina inlägg under debatten.

Företrädare från Moderaterna och Vänsterpartiet kommer in i diskussionen efter några anföranden.

‒Självklart ska vi följa våra regler och här gjorde vi inte rätt. Vi ber om ursäkt och frågar om ni kan ha överseende med det, säger Katarina Lagerstedt (M).

Hon redogör inte för de särskilda skälen och hänvisar till en person som är frånvarande under fullmäktige.

Någon som däremot gör det är Kaj Johansson (V). Han förklarar att en släkting blivit illa sjuk och han satt på sjukhus, detta ledde till att han helt enkelt glömde bort redovisningen och lämnade in den några dagar sent.

Detta godtar större delen av fullmäktige, men Sverigedemokraterna ställer sig fortfarande frågande.

‒Sverigedemokraterna hade garanterat fått en annorlunda behandling än detta, konstaterar Göte Nilsson (SD) och hans partikollega Per Grönlund fyller på:

‒Jag hoppas att vi kan ha detta till godo. Om vi lämnar in något sent i framtiden kan ni då också ha överseende med det.

Efter votering bifalles kommunstyrelsens förslag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om